Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Torimyyntiä valvotaan

Lauantaina 9.9. oli Hämeen Sanomien yleisönosastolla kirjoitus elintarvikkeiden hygieniasta torimyynnissä.

Lainsäädäntö asettaa velvoitteita sekä valvojille että elintarvikealan toimijoille. Kunnallinen valvontaviranomainen laatii valvontasuunnitelmat, jotka perustuvat valvontakohteiden riskinarviointiin ja joissa huomioidaan Elintarviketurvallisuusviraston valvontaohjelma.

Hämeenlinnan seudulla valvontasuunnitelmat ovat osana palvelusopimuksia, joita tehdään toimialueen jokaisen kunnan kanssa erikseen. Kunnat ovat Hattula, Hauho, Hämeenlinna, Kalvoja ja Renko. Esimerkiksi Hämeenlinnan toria valvotaan suunnitelman mukaisesti 24 kertaa vuonna 2006.

Elintarvikehuoneistoille ja alkutuotantopaikoille on asetettu elintarvikelaissa vaatimuksia. Valvontaviranomaiset tarkastavat ja hyväksyvät elintarvikehuoneistot. Tämä koskee myös torialueella olevia elintarvikehuoneistoja.

Elintarvikealan toimijan tulee laatia omavalvontasuunnitelma, jossa otetaan huomioon elintarvikkeeseen kohdistuvat riskit. Omavalvontavelvoite koskee myös torimyyjiä. Erityistä huomiota tulee kiinnittää esimerkiksi tuotteiden vastaanottotarkastuksiin, hygieeniseen käsittelyyn ja tuotteiden säilytyslämpötiloihin.

Valvontaviranomaiset hyväksyvät myös omavalvontasuunnitelmat. Elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi ei riitä, että suunnitelma on laadittu, vaan sitä pitää myös noudattaa ja sen toimivuutta on seurattava.

Valvontaviranomaisten päätehtävänä on valvoa omavalvontasuunnitelman toteutumista eikä yksittäisiä tuotteita. Elintarvikkeisiin liittyvissä ongelmatilanteissa voi ottaa yhteyttä kunnalliseen elintarvikevalvontaviranomaiseen.

Vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta on viimekädessä elintarvikealan toimijalla, jonka tulee toimia siten, että elintarvike, elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka sekä elintarvikkeen säilytys-, kuljetus- ja käsittelyolosuhteet täyttävät elintarvikelain mukaiset vaatimukset koko laatuketjun ajan eli kuten sanotaan “pellolta pöytään”.

Myös asiakas, kuluttaja, on laatuketjun viimeisenä lenkkinä mukana varmistamassa elintarviketurvallisuutta. Mikäli huomautettavaa ilmenee, kannattaa aina ottaa yhteyttä suoraan elintarvikkeen myyjään.

Sara Syyrakki

ympäristötoimen johtaja

Päivi Lindén

terveystarkastaja

Terhi Laine

ympäristö- ja terveystarkastaja

Hämeenlinnan seudullinen ympäristötoimi