Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakennetaanpa toimiva suurkunta

Olen mielenkiinnolla seurannut keskustelua alueellemme tulevasta suurkunnasta, josta johtuen päädynkin antamaan oman kattavan ratkaisumallini asiaan.

Omasta mielestäni paras ratkaisu tässä asiassa olisi, että kaksi suurinta ja tällä hetkellä itsenäisintä kuntaa, Hämeenlinna ja Janakkala, löisivät tyynesti hynttyyt yhteen ja jättäisivät vastaan hangoittelevat ja jopa suoranaisesti änkyröivät pikkukunnat kylmästi rannalle.

Edut olisivat siinä, että näin toimien saataisiin aikaan helposti suurehko kunta, jolla olisi kummasti painoarvoa jopa maanlaajuisesti.

On myös huomattava, että kahden suuren, eli Hämeenlinnan ja Janakkalan, nykyinen keskinäinen kilpailu ja nokittelu jäisi pois ja siihen käytetty energia voitaisiin keskittää johonkin rakentavampaan.

Mielestäni on ensivaiheessa täysin tarpeetonta ottaa suurkuntaan änkyröiviä ja ehkä ilkeästi sanottuna vähän painoarvoa omaavia pikkukuntia, vaan ensin tulisi luoda hyvä ja toimiva pohja Janakkalan ja Hämeenlinnan muodostamalle superkunnalle.

Myöhemmässä vaiheessa pikkukunnat sulautuisivat taloudellisten ja muiden valtiovallan suunnasta tulevien paineiden alla aiempaa yhteiskykyisempinä aikaisemmin jo muodostuneeseen kovaan ytimeen.

Näin toimien kaikenlainen nyt vallalla oleva puuhastelu jäisi sivuosaan ja energia voitaisiin käyttää johonkin järkevämpään. Ymmärrän toki, että kaikkia, ja etenkään nykyisiä pikkukuntalaisia, ei tämänkaltainen suurten kuntien jopa sanelulta vaikuttava kepillä ohjattu rytinä miellytä, mutta ainakin omasta mielestäni on pelkkää ajanhukkaa nahistella joistain lukemattomista pikkuasioista ristiin rastiin ja näperrellä kukin omissa nurkissaan vahvasti tunnepohjaisten asioiden parissa.

Olen täysin vakuuttunut, että mainitsemani suurkuntalaisuus ei juuri vaikuta ns. “maidon hintaan”, eli tavallinen arki tulee tuskin juurikaan muuttumaan missään kunnassa.

Loppukaneetiksi päädyn vielä sanomaan, että tämän kaltaisissa, ja miksei muissakin asioissa, on ainakin omasta mielestäni parempi, että hommat hoidetaan kertarytinällä ja itkulla, niin ei sitten tarvitse jatkuvasti olla mälväämässä, vaan voi keskittyä siihen olennaiseen, eli kuntalaisten hyvinvointiin.

Asiantuntija vm. -75

Hämeenlinna