Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lomaosakekylä Aulangonniemeen on häpeä

Kannattaako pilata maisema, joka on ollut sata vuotta kauniina paikallaan. On äärimmäisen lyhytnäköistä rakentaa mökkikylä keskelle kaupunkipuistoa, yhtenäistä viheraluetta, kansallista ja kohta ehkä kansainvälistäkin perintöämme. Ei kai kukaan isokenkäinen vain havittele siitä itselleen lomapaikkaa.

Kulttuuria on muukin kuin korkeakulttuuri. Ei vain se, että rakennetaan Verkatehdas sinfoniaorkesterin tarpeisiin, kuvataiteilijoille ja elokuvakeskukseksi.

Myös luonto on kulttuuria, oli se sitten koskematonta tai ihmisen muovaama. Ruumiin kulttuurikin on kulttuuria, ajatellaan vaikka hiihtoa Aulangon metsässä.

Nykyaika on tuonut golfinkin kotiporteillemme. Tuntuu vain hullulta ajatus, että sitä varten pitää hävittää vanha viljelysmaisema.

Palssarinkankaalla olisi ollut tilaa rakentaa kenttä ja asuntoja ja vain parinkymmenen minuutin ajomatkan takana. Kun kerran kentälle tullaan autolla, luulisi olevan sama ajaako vähän kauemmas. Aulangon hotelliinkin mahtuu vielä majoittumaan, käyttöaste on lehtitietojen mukaan 30 %, ja jos ei mahdu, laajentakaa sitä.

Me hölmöt hämeenlinnalaisetko annamme parhaat rantamme vieraille. Eivät helsinkiläisetkään päästä meitä Töölönlahden rannalle huvilaa rakentamaan.

Tulevien lomaosakkeiden haitat eivät rajoitu pienelle alueelle. Oheistoiminnot ja piha-alueet levittäytyvät laajalle alalle. On koirankusettajaa, on laituria, kanoottia ja venettä rannassa, vesiskootterit ja moottorikelkat ulvovat. On lähiympäristössä pallonpotkijoita ja grillaajia.

Vaikka Aulanko oli aikoinaan yhden miehen luomus Luojan avustuksella, niin se on säilyttämisen arvoinen. Ei maailman puistoja alkaen Versailles’sta Central Parkiin hävitetä, vaikka ihmiset ovat ne rakentaneet.

Ei voi edes vedota siihen, että kaikki kehitys on hyvästä. Uutta oli Aulangon mutkamäkikin 50-luvulla, mutta onneksi se virhe sai kasvaa umpeen jo aikoja sitten. Hyvällä suunnittelulla erehdykset voidaan välttää.

Mitä tulee Aulangonvuoren näköalatasanteelta avautuvaan kansallismaisemaan, niin koskemattomalta se näyttää. Tuhannet turistit ihailevat sitä vuosittain. Vaikka näkymä ei olisikaan aivan ikiaikainen, niin juuri tällaisena metsäinen maisema on henkeäsalpaavan kaunis.

Se että muutama talo häämöttää kaukana, ei oikeuta rakentamaan niitä lisää. Virheitä ei korjata tekemällä uusia virheitä.

Jos kaupunki tarvitsee rantoja rakentamiseen, niin aloittakaa Kantolan risukoitten raivaus ja rakentaminen. Lisää tilaa löytyy vaikka Hattelmalan rannoilta.

Lomakylän rakentaminen hyödyttää vain rakennusliikettä ja Aulangon hotellia, hämeenlinnalaiset veronmaksajat eivät hyödy siitä yhtään mitään. Antakaa Aulangon olla!

Älkää antako rakennuslupaa suunnitelluille loma-asunnoille. Vielä voi perääntyä, ei se ole häpeällistä!

Kulttuuri on vanha keksintö

Hämeenlinna