Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuomioistuin passitti passinväärentäjän vankilaan

Paraskin väärentäjä joutuu vaikeuksiin, jos kirjoitus- tai kopioimistaidon kanssa sattuu olemaan vähän niin ja näin.

Kyproslainen tuomioistuin passitti keskiviikkona pakistanilaisen passinväärentäjän kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Näin pääsi käymään, vaikka väärennetty passi oli käsityöteknisesti katsoen huippuluokkaa.

Mutta se kirjoitustaito. Sanan ministry, ministeriö, pakistanilainen oli kirjoittanut muotoon menistry. Se on suomeksi suurin piirtein sama kuin menisteriö. Ja sanasta government, hallitus, oli tullut goverment. Siis toisin sanoen halitus.

– Muuten passi näytti aivan täydelliseltä, kyproslainen poliisiviranomainen ylistää.

Osta itsellesi nimikkohirvi!

Kohta kaikilla itseään kunnioittavilla norjalaisilla yrityksillä on oma nimikkohirvi. Tämä johtuu siitä, että norjalaisen pikkukaupungin riistanhoitoyhdistys keksi näppärän keinon rahoittaa tutkimusprojektinsa.

Etelänorjalaisen Vegårshein kaupungin riistanhoidosta vastaavat organisaatiot halusivat asentaa 25 hirveen radiojäljittimet, jotta eläinten liikkeitä voitaisiin seurata parin vuoden ajan tutkimusta varten. Hanke olisi kuitenkin maksanut maltaita, joten tilalle piti löytää toisenlainen ratkaisu.

Niinpä tutkijat ryhtyivät myymään tutkittavia hirviä 5 000 kruunun (noin 620 euron) lahjoitusta vastaan. Oman nimikkohirvensä ovat nyt saaneet niin televiestintäyhtiö Telenor kuin optikkoketju Interoptikk Brillehjoernetkin.

– Ei meillä ollut alun alkaen tarkoitus lähteä kehittämään tällaista, mutta kun idea tuli esiin internetissä yhdessä sivulauseessa keskiviikkona, ajatus otti heti tulta. Meillä on enää viisi hirveä jäljellä, päivitteli Helge Sines torstaina.

Itse hirvet jätetään rauhaan: bisnesmiehiä ei päästetä tapaamaan nimikkoelikoitaan, eikä hirviin kiinnitetä räiskyviä mainoksia. Sponsoreiden nimet näkyvät vain tutkimusprojektin kotisivuilla internetissä.

Kultaisten kaarten tausta vaihtui kosherin siniseksi

Kahdessa israelilaisessa McDonald’s-ravintolassa kultaisten kaarten taustavärinä ei enää kiiltele tuttu punainen. Tel Avivin kaupungin päärabbin vaatimuksesta maailmanlaajuinen pikaruokaketju joutui vaihtamaan logonsa punavärin siniseksi vakuuttaakseen, että hampurilaiset ja ranskalaiset ovat kosheria.

Rabbi Israel Meir Laun painostuksesta kyltteihin lisättiin myös lisämerkintä “kosher” hepreaksi ja englanniksi.

– Sininen on taivaan ja Israelin lipun väri, ja sininen ei ole punainen. Näiden välillä on tehtävä selvä ero, Lau perusteli.

McDonald’sin Israelissa tarjoilema liha on jo valmiiksi kosheria. Kuitenkin vain 12 ruokalaa yli sadasta toimipisteestä Israelissa on kosheria tiukan määritelmän mukaan. Suurin osa Israelin McDonald’s-ravintoloista on avoinna myös juutalaisen sapattina ja uskonnollisina pyhäpäivinä, mikä on juutalaisen lain mukaan kiellettyä.

Jotta ruoka olisi kosher, se täytyy kaikissa vaiheissa valmistaa juutalaisten säädösten mukaan. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että eläin on teurastettava tarkkaan heprealaisen Raamatun ensimmäisen osan eli Tooran ohjeiden mukaisesti.

STT