Presidentinvaalit sysäsivät keskustan liikkeeseen. Puolue etsii aivan ymmärrettävästi syitä puoluejohtaja Matti Vanhasen vaatimattoman vaalimenestykseen. Keskusta myös arvioi, onko hallituksen linja demarileimainen.
Yllättävän voimakkaasti keskustalaiset ovat ryhtyneet pohtimaan, onko Vanhanen oikea mies johtamaan puoluetta vuoden 2007 eduskuntavaaleihin. Puoluejohdolla ja kenttäväellä on yhteinen tavoite: keskusta tulisi pitää vaaleissa maan suurimpana puolueena.
Kansanedustaja Kauko Juhantalo lisää kierroksia Ilkassa julkaistulla kirjoituksellaan puheenjohtajakeskusteluun. Juhantalon mielestä puolueen johtoon tulisi nostaa kesän puoluekokouksessa Paula Lehtomäki, Vanhanen siirtyisi varapuheenjohtajaksi ja jatkaisi pääministerinä. Niin ikään Lehtomäki jatkaisi ulkomaankauppaministerinä.
Juhantalo tavoittelee omien sanojensakin mukaan kahden kärjen taktiikkaa. Perusteeksi hän kaivaa jopa Suomen roolin EU:n puheenjohtajamaana.
Vanhasen toiminta EU-asioissa ei kiinnosta järin paljon keskustalaisia ja kaiken lisäksi puheenjohtajuus sitoo pääministeriä siinä määrin, että Vanhasen vetämänä keskusta myöhästyy eduskuntavaalien startissa.
Monessa liemessä keitetty ja jälleen hyvän pelisilmän poliitikoksi paljastuva Juhantalo perää sovinnollista ratkaisua. Keskustan puoluekokouksen tulisi vaihtaa Vanhasen ja Lehtomäen paikkoja rauhallisesti sopien.
Juhantalon avaus on sen verran poikkeuksellinen, että se luetaan jo siksi keskustassa erittäin tarkasti. Tämä taas kiihdyttänee pohdintoja Matti Vanhasen poliittisesti tulevaisuudesta. Vanhasen asema puoluejohtajana on jo puntarissa.
Juhantalo kääri taitavasti paketin, joka näyttää vähän muulta, mitä se on sisältä. Hänen perimmäinen viestinsä on kuitenkin helppo lukea: Juhantalon mielestä Vanhanen ei voi jatkaa keskustan puheenjohtajana. Vanhaselle hän osoittaa esiintymiskykyisen mutta samalla harmaan virkamiehen roolia EU-asioiden hoitajana.
Politiikassakin lähes kaikki on mahdollista. Juhantalon esitys lienee kuitenkin Vanhaselle aivan liian iso pala nieltäväksi. Vaikka keskustan Oulun puoluekokous hehkuisi millaista sovinnon henkeä hyvänsä, Lehtomäen valinta puheenjohtajaksi tietäisi potkuja Vanhaselle. Ei asiaa muuten voi ilmaista sortumatta kaunisteluun.
Juhantalo ei mieti hetkeäkään sitä, mitä mieltä SDP mahtaisi olla keskustan kahden kärjen taktiikasta. Demarileiri ei varmasti mukisematta hyväksy mallia, jossa Vanhanen johtaa hallitusta ja keskustan uusi puheenjohtaja Lehtomäki keskittyisi virittämään puoluetta vaalitaisteluun hallitusta arvostelemalla.
SDP on myös ainakin tähän asti korostanut, että hallitus jatkaa työtään hallitusohjelman toteuttamiseksi. Kauko Juhantalon mallilla hallituksen meno hyytyy viimeistään keskustan puoluekokouksen jälkeen.