Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muhammedin kuvat sivilisaatioiden kamppailua

Yhä selvemmin näyttää siltä, että maailma on siirtynyt sotien historiassa paikallis- ja suursotien vuosisataisesta kaudesta sivilisaatioiden väliseen rajan käyntiin Samuel P. Huntingtonin ennusteen mukaisesti. Kirjassaan sivilisaatioiden sodasta ja uudesta maailmanjärjestyksestä professori kuvaa monin mittarein uusien jakolinjojen syntymistä kulttuurien, uskontojen ja etnisten tekijöiden pohjalta.

Pilapiirroskriisissä ovat vastakkain huonosti samalla mitalla mitattavat ilmiöt, sanavapaus sekä islamilainen totuus ja identiteetti.

Lännessä uskonasiat ovat katsomuksellisia ja valinnaisia, mutta muslimille usko on Koraanin ohjeistaman elämän, tapojen ja opin ehdoton auktoriteetti, jota “vääräuskoisten” ei tule loukata.

On kovin helppoa ja helppohintaista kokea varovaisuus ja huomaavaisuus kielteisenä itsesensuurina ja puuttumisena sanan vapauteen, jopa puhua meillä suomettumisesta.

Moni ei näe, että läntiseen elämäntapaan liittyvät historialliset rasitteet, alistaminen ja oman edun tavoittelu, edustavat edelleen valkoisen miehen taakkaa, jonka ilosanomaa muun muassa Bush kritiikittömästi levittää; kuulutko meihin vai vihollisiimme.

Suomi on noudattanut ulkopoliittista ja sotilaallista pidättyvyyttä koko olemassa olonsa ajan ja oppinut läksynsä, jonka eräs arvostettu presidenttimme kiteytti, “Suomi ei voi olla puolueeton, vaan toimii aina rauhan puolesta sotaa vastaan”.

Itsenäinen toiminta ja sotilaallinen liittoutumattomuus tuovat maamme toimintaan sitä ennustettavuutta, jota nyt kaivataan kansainvälisillä foorumeilla.

Tätä toimintatapaa pitävät eräät entiset diplomaatit, tutkijat ja Helsingin Sanomat pysähtyneisyytenä. Suomi ei saa turvatakeita, tietoja tai paikkaa oikeisiin pöytiin, sanotaan.

Jaakonsaarelaiset taas ovat löytäneet turvallisuutta linjaavasta selontekokäytännöstä pysähtyneisyyden merkkejä ja pitävät laajasti hyväksyttyjä selontekoja liian järeinä välineinä.

En halua tehdä Suomesta valittua kansaa, kun väitän, että Suomi nykyisellä ennustettavalla ja vakauttavalla politiikalla voi nousta kokoaan suuremmaksi.

Omat turvallisuusratkaisumme sopivat eri kriisivaihtoehtoihin nyt, kun kaikki sodan ja rauhan mielikuviin liittyvä on liikkeessä ja kun kriisin voi synnyttää sivilisaatioiden eroja ymmärtämätön ja kunnioittamaton käytös.

Lars-Olof Fredriksson

Äänekoski