Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jalkapallo maksaa oppirahoja

Vantaalainen jalkapalloseura Allianssi ryhtyi viime kesänä harjoittamaan voimaa ja uskoa uhkuen kansainvälistä yhteistyötä. Allianssi Oy:n omistajaksi tuli kiinalainen Ye Zheyun ja toimitusjohtajaksi belgialainen Oliver Suray. Kaksikko antoi valmentaja Ari Tiittaselle potkut. Uusi valmentaja Thierry Pister toi matkassaan kuusi huippupelaajiksi suistutettua vahvistusta.

Allianssi ry pelasi avoimin kortein mitään salaamatta. Seuran johdon mielestä Allianssi sai toiminnalleen suomalaisessa urheilussa monien kaipaaman kansainvälisen rahoittajan, jonka tuella vantaalaisjoukkueen tulevaisuus olisi turvattu. Allianssi ry:n johdon kaikki laskelmat paljastuivat vähitellen haavekuvaksi, suoranaiseksi haihatteluksi.

Allianssi ry vihelsi tiistaina pelin poikki Allianssi Oy:n kanssa. Se sanoi irti yhteistyön salaperäiseksi taustahahmoksi jääneen Ye Zheyunin kanssa. Koska Allianssi Oy on rikkonut Allianssi ry:n tulkinnan mukaan sopimusta, Allianssi ry perää lähinnä kiinalaiselta Ye Zheyunilta merkittäviksi arvioituja korvauksia.

Asia tuskin jää tähän. Ei olisi lainkaan ihme, jos Ye Zheyunin puolestaan vaatisi Allianssi ry:ltä suoranaisia jättikorvauksia. Ja ilmeisesti Allianssi ry joutuu aikanaan myöntämään, että tyhjän olisi saanut pyytämättäkin. Olisi ihme, jos Allianssi Oy:n nykyiset omistajat suostuisivat maksamaan euronkin korvauksena väitetyistä sopimusrikkomuksista.

Kysymys ei tietenkään ole siitä, etteikö Allianssi ry voisi olla korvauksiin oikeutettu. Koska kansainvälisellä pelikentällä käräjöinti tulee kalliiksi, Allianssi ry:n lienee parasta unohtaa kokemansa vääryys ja myöntää, että seura astui viime kesänä aivan liian kovaa kulkevaan kiinalaiseen junaan.

Tilanteen lohduttomuutta kuvaa jo se, ettei Allianssi ry ole saanut yhteyttä sen paremmin Ye Zheyuniin kuin Oliver Surayhin. Pakoileeko kaksikko vastuutaan? Ehkä pieni suomalainen jalkapallojoukkue on nyt menneen kesän rahasampo tai epäonnistunut kokeilu?

Allianssi ry:n asema on vallan toinen. Sen pitäisi koota kovalla kiireellä rivinsä, jos vantaalaisjoukkue mielii jatkaa pelejään Veikkausliigassa. Seura tarvitsee noin 100 000 euroa rahaa, pelaajia ja valmentajan. Vaikein tehtävä on sponsorien hankkiminen. Mikä yritys haluaa sijoittaa rahaa jalkapalloseuraan, jossa kesän skandaalit ovat edelleen urheilullista toimintaa sotkemassa?

Allianssi ja suomalainen jalkapallo maksavat muutaman henkilön sinisilmäisyydestä kalliit oppirahat. Viileä harkinta olisi pannut seuran päättäjät kesällä kysymään, miksi ihmeessä tuiki tuntematon kiinalainen olisi sijoittamassa rahojaan Allianssiin. Jälkikäteen on helppo sanoa, ettei yhteiskuviolla voinut olla kestävää tervettä pohjaa.

Allianssin kansainvälinen yhteistyö jätti suomalaiseen jalkapalloiluun sotkun, josta puhutaan tulevaisuudessakin. Hävisikö Allianssi tahallaan Hakalla 8-0 heinäkuisessa ottelussa? Edelleen asiaa tutkiva poliisi on suoraan sanonut, että totuuden kaivaminen esiin on koko tavalla mahdoton tehtävä yksin siksi, että uhkapelejä pelattiin Suomen rajojen ulkopuolella.