Minna Kansasen navetassa on paitsi eläimiä myös pieni kynttilätehdas. Pienellä hellalla ja lattialla on lukuisia kattiloita, joista näkyy, että niissä on sulatettu parafiinia.
Nytkin hellalla sulaa parafiini, ja parikymmentä kynttilämuottia odottavat sisuksiinsa kuumaa kynttiläainesta. Kansanen tosin aikoo ensin kokeilla, mitä syntyy viikonloppuna ostetusta silikonimuotista. Siitä pitäisi tulla omenakynttilä.
Minna Kansanen rakastaa kynttilöitä. Hänen aamunsa alkaa kynttilän sytyttämisellä ja päivä päättyy liekin sammuttamiseen.
– Poltan kynttilöitä päivittäin. Kun on pimeää, se tuo valoa. Palavalla liekillä on myös meditatiivinen voima.
Kansanen on tehnyt kynttilöitä puoliksi ammatikseen. Tämän joulun sesonkiin hän ei kuitenkaan kynttilöitä tee, sillä hän on halunnut keskittyä päivätyöhönsä psykiatrisena sairaanhoitajana. Lisäksi hän opiskelee.
Kansanen aloitti kynttilöiden valmistamisen 1990-luvun alussa. Aluksi omaksi ilokseen, mutta homma kuitenkin kasvoi ja kasvoi.
Kynttilänvalmistajan näkövinkkelistä ilo tulee juuri siitä, että kynttilöitä poltetaan.
– Kynttilä on ennenkaikkea käyttöesine. Sen vuoksi ei kannata tehdä liian erikoisia kynttilöitä, koska kynttilää pitää polttaa. Ei niitä mihinkään kirjahyllyyn kannata säilöä. Kynttilän arvo on juuri liekissä.
Sydänlanka tekee hyvän kynttilän
Kansanen harmittelee, että parafiinin hinta on noussut. Öljypohjaisen parafiinin hinta heittelee sitä mukaa kuin raakaöljynkin. Kansanen haluaa kuitenkin käyttää parafiinia eikä steariinia, koska parafiini ei ole steariinin tavoin eläinkunnan tuote.
– Käsintehty kynttilä on kallis. Sen on huomannut, sillä aika moni kynttilöitä valmistava suomalainen käsityöläinen on lopettanut homman parin vuoden aikana, Kansanen kertoo.
Oma vaikutuksensa on myös Kiinan-tuonnilla. Suomalaisen kynttilän hinta on aivan toinen kuin kiinalaisen vastaavan.
Mistä sitten tietää, että kynttilä palaa kauniisti, oli se sitten suomalainen tai kiinalainen?
– Hyvän kynttilän salaisuus on sydänlanka, jonka pitää olla oikeanpaksuinen kynttilän paksuuteen nähden.
– Usein isoissa ja paksuissa kynttilöissä on liian ohut lanka, jolloin kynttilä palaa huonosti ja tukehtuu.
Helppo harrastus
Kynttilöiden tekeminen on melko helppo harrastus. Tarvitaan vain parafiinia tai steariinia, sydänlankaa ja muotti. Muotiksi soveltuu esimerkiksi maito- tai jugurttipurkki.
– Askartelukaupoista saa myös valmiita muotteja ja kaikkia tarvittavia aineita, hämeenlinnalainen Minna Kansanen opastaa.
Kansasen mukaan kynttilöiden tekeminen on helppoa ja mukavaa on myös siksi, että ne valmistuvat nopeasti.
Kansanen neuvoo, että sydämen saa suoraksi tekemällä esimerkiksi maitopurkin pohjaa reiän, joka suljetaan sinitarralla.
– Sitten vain toinen pää sidotaan keppiin ja keppi maitopurkin toiseen päähän ja sitten muotin voi täyttää.
Kuumalla parafiinilla saa kynttilän pinnasta kiiltävän. Kylmempi taas tekee pinnasta rosoisen.
– Kannattaa rohkeasti kokeilla, sillä ainahan parafiinin ja steariinin voi sulattaa uudelleen, jos lopputulos ei miellytä.