Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hevos- ja koiramies arvostelee eläimiä jo huomaamattaan

– Olisihan tuo pitänyt arvata, Harry Tast sanoo, kun hän tuo omaa hevostansa pois aitauksesta ja pieni poni karkaa samassa aidan avauksessa.

Ponishow päättyy kuitenkin onnellisesti ja Tast pääsee esittelemään hevostaan, Castoria.

Castor on Tastin ja hänen vaimonsa edellisen hevosen

jälkeläinen.

– Meillä oli yhteinen hevonen jo ennen perheen perustamista, Tast muistelee.

Yhteinen hankinta kannatti. Hevosta seurasi koira ja myöhemmin perheeseen syntyi neljä poikaa.

– Silloin kun lapset olivat pieniä, en ehtinyt niin keskittyä hevosiin ja koiriin. Nyt on taas rumba päällä, Tast nauraa.

Nykyään myös työltä jää aikaa harrastaa, sillä Hämeen liitossa erityisasiantuntijana toimiva Harry Tast on osa-aikaeläkkeellä.

Koiranäyttelyissä mies käy tuomaroimassa ympäri maapalloa. Hevostelu rajoittuu enemmän kotimaahan.

– Hevoshommissa alkuun kilpaileminen oli tärkeää, sitten tuli kasvatus ja nykyään ratsastaminen on lähinnä kunnon ylläpitoa.

Tast onkin puoliammattilainen. Hän muun muassa toimii kouluratsastustuomarina ja askellajituomarina.

Myös koiriin Tast on paneutunut huolella. Hän on kasvattanut karkeakarvaisia kettuterriereita ja toimii koiranäyttelyissä kaikkien rotujen tuomarina eli allrounder-tuomarina.

– Kuljen näyttelyissä ympäri maailmaa. Arvostelematta on enää Etelä-Amerikka ja Etelämanner. Ajallisesti pisimmälle ulottuva kutsu on Sydneyn koiranäyttelyyn vuonna 2013.

Kaikkien rotujen tuomariksi Tast on kouluttautunut pitkään.

– Tapanani on sanoa, että Nasankin koulutus on varmasti helpompaa kuin tämä.

Tast nauraakin, että hän arvostelee koiria ja hevosia jo huomaamattaan. Hänen mielestään kokonaisuus ja olemus tekee niistä hyviä.

– Eläimen käyttötarkoitus täytyy tietää ennen kuin sitä voi arvostella.

-Täytyy siinä olla rakkautta ja kiinnostusta eläimiä kohtaan. Eläinrakkaus on varmaankin lähtenyt jo lapsuuden kodista.

Tast sanoo olevansa etuoikeutettu, kun sai aluesuunnittelupäällikön virasta osa-aikaeläkkeelle jäädessään räätälöidä itse oman työnkuvansa. Hänen erikoisalaansa ovat liikenne ja maankäyttö. Lisäksi hän on mukana kansainvälisissä hankkeissa.

-Firma on vaihtanut nimeä moneen kertaan, mutta työnantaja on pysynyt samana. Haasteita työssä riittää koko ajan, sillä uusia asioita nousee jatkuvasti esille.

Tastia kiinnostaa erityisesti tällä hetkellä keskustelua herättänyt kunta- ja palvelurakenneuudistus.

– Ihan sama uudistus esitettiin jo maakunnan ensimmäisessä runkokaavassa. Se sopisi edelleen erinomaisesti seutukuntamalliksi. Tässä työssä tulee usein esille samoja asioita, mutta niillä on vain uudet nimet. Kun asioihin on perspektiiviä, niitä on mielenkiintoista seurata.