Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Skottilaista sen olla pitää

Whisky eli suomalaisittain viski on juomista jaloin hämeenlinnalaisille yrittäjille Jari Autiolle ja Hannu Juutilaiselle. Miehet olivat mukana neljän hengen seurueessa, joka äskettäin vieraili Skotlannin Edinburghissa. Matkan kohokohtia olivat vierailu Glenkinchien tislaamolla sekänoin 35 maistettua single maltia.

Ohrasta, vedestä ja hiivasta valmistettava skotlantilainen single malt eli mallasviski on Autiolle ja Juutilaiselle ainoa oikea viski erotukseksi blended- eli sekoiteviskeistä. Single malt on yhden tislaamon tuote, sekoiteviskit tehdään useampien tislaamoiden tuotteista.

Jari Autio kertoo viskiharrastuksensa syntyneen Itämeren risteilyllä.

– Viking Linen Cinderellan pubissa oli erittäin hyvä viskivalikoima. Maistoin Islayn saarella tislattua viskiä ja sillä tiellä olen yhä.

Sama ohrajuoma on myös Hannu Juutilaisen suosikki.

– Valmistustaito, savuisuus, joka on peräisin ohran kuivatuksessa käytettävästä turpeesta, kypsytyksessä käytettävät tammitynnyrit, hän erittelee.

Skotlantilaisia mallasviskejä on tarjolla yli 800. Kokenut viskinmaistaja tunnistaa, onko viski peräisin Ylämailta, Alamailta vaiko saarilta. Suurin osa Skotlannin mallasviskeistä on peräisin Ylämaihin kuuluvalta Speysiden alueelta.

Hämeenlinnalaisten viskiasiantuntijoiden mukaan Suomen alkoholimonopolissa Alkossa on hyvät viskivalikoimat, mutta aivan parhaimpia merkkejä ei ole myynnissä.

– Viskiharrastukseen lisämielenkiintoa tuo hankala saatavuus. Suomesta ja Itämeren laivoilta ei ole enää mitään ostettavaa. Hyvä viskipullo tuodaan nykyisin ulkomailta.

Pieniä annoksia

Jari Autiolle ja Hannu Juutilaiselle viskiharrastus on muutakin kuin arvokkaiden viskipullojen keräilyä.

– Maistelu on suuri nautinto. Hyviä tuotteita ei ole mieltä pitää ikuisesti pullossa. Arvokkaidenkin pullojen sisältö on tehty nautittavaksi.

Viskinmaistelu on verrattavissa viininmaisteluun, jossa humaltuminen ei ole pääasia.

Maisteluannos on kaksi senttilitraa viinilasia muistuttavassa, yläosastaan kapenevassa lasissa. Tavallisesti maistellaan neljää eri viskimerkkiä.

Autio ja Juutilainen ovat mukana Suomen Mallaswhiskyseurassa, jonka tarkoituksena on edistää erityisesti skotlantilaista mallasviskikulttuuria.

Seura kerää tietoa mallasviskeistä, niiden valmistuksesta, käyttötavoista, historiasta, tislaamoista, raaka-aineista sekä henkilöistä, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet viskikulttuurin kehittymiseen. Seura levittää viskitietoutta tasting- eli maistelutilaisuuksissa sekä valistustilaisuuksissa.

Jääpalat pannassa

Aution ja Juutilaisen mukaan ei ole yhtä oikeaa tapaa nauttia hyvästä viskistä.

– Jäiden kera viskiä ei pidä nauttia. Single malteissa on paljon hienoja aromeja, joita ei pysty maistamaan jään läpi. Hyvä viski nautitaan huoneenlämpöisenä hitaasti siemaillen hyvässä seurassa tai päivän päätteeksi yksin.

– Vettä viskin sekaan ei saa kaataa, vaan vesi otetaan eri lasista. Jotkut vahvat viskit voivat vaatia vettä joukkoon, mutta vain muutaman tilkan huoneenlämpöisenä. Tämän oppii maistelemalla.

Viskejä tehdään Skotlannin lisäksi muun muassa Irlannissa, Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Amerikkalainen Bourbon-viski valmistetaan maissista.

Autio ja Juutilainen pitävät päiväkirjaa maistelemistaan viskeistä. He arvioivat maistelleensa 150-200 erilaista viskiä.

– Hinta ei aina takaa hyvää makua. Hyvän viskin salaisuus on sen merkissä, iässä, saatavuudessa, valmistusmäärässä, pullossa sekä säilytyksessä. Kalliita viskejä ei kannata ostaa käymättä ensin maistamassa niitä baarissa, he neuvovat.