Tomi Markkola: Tulokkaiden tukeminen jää puolitiehen
Kevyen musiikin artistien todellisuus ei ole nyky-Suomessa suinkaan pelkkää juhlaa. Suomi-iskelmän kärkikaartin laulaja Tomi Markkola arvioi, että alan bisnes ja mahdollisuudet kiristyvät kaiken aikaa.
– Tanssipaikat tai ravintolat eivät ole lisääntyneet, mutta artisteja on tullut selvästi lisää. Kaikille ei riitä töitä. Se näkyy hyvin artistien internetkeikkasivuilla, sanoo oman asemansa jo varsin pitkälle vakiinnuttanut Markkola.
Markkolalla on aitiopaikka seurata iskelmäalaa myös siksi, että hän isännöi omaa tanssilavaa. Riihimäen Riutanharjun isäntä kuuluu oikeastaan samalla kertaa sekä työntekijöiden että työnantajien riveihin.
Häntä askarruttavat myös yhä suositummiksi tulleet Idols- ja Popstars-tyyppiset kilpailut. Kisailuissa ei sinänsä ole hänen mielestään mitään vikaa.
– Tilanteesta puuttuu kuitenkin jatkuvuutta. Jonkun pitäisi ottaa näiden kisojen jälkeen vastuu artistista. Työ jää tulokkaiden osalta puolitiehen.
Kahden kerroksen väkeä
Markkolan mukaan Suomen kevyen musiikin kakussa voi havaita myös kahtiajakautumista. Osalla – mutta hyvin pienellä osalla – artisteista ja yhtyeistä on jopa liikaa kysyntää.
Markkola itse kuuluu siihen vähälukuiseen ryhmään, jolla “on liikaakin töitä”. Sanamuodosta voi päätellä, että tämä ei ole paras mahdollinen tilanne: liika on kirjaimellisesti liikaa.
– Suomesta löytyy 10-15 artistia tai bändiä, joilla on periaatteessa liikaa töitä. Itse laulan nyt vuositasolla noin 160 keikkaa.
Markkola julkaisi juuri kuudennen albuminsa nimeltä Kotimaa. Osaltaan pudotuspelit näkyvät myös levyttämisessä ja radiosoitossa.
– On elintärkeää, että artisti saa uusia laulujaan soimaan radiossa. Vain sellaiset ikonit kuin Reijo Taipale ja Kari Tapio eivät välttämättä tarvi uusia levyjä.
Vakaalla linjalla mutta uudistuen
Tomi Markkolan laulut ovat vakaata, tanssittavaa perusiskelmää.
– En lähde sooloilemaan rockin ja popin parissa. On riittävästi esimerkkejä siitä, miten iskelmäartisteille käy tuollaisissa kokeiluissa.
Tämä ei silti missään nimessä tarkoita sitä, että iskemäartistin ei tarvitsisi uudistua ja kehittyä.
– Suomalainen yleisö osaa nykyään vaatia. Artistin pitää pysyä ajan tasalla, tsempata ja myös uudistua.
Markkola kertoo, että hän ottaa uudelta levyltään keikkaohjelmistoon 5-6 laulua. Albumin singlet Rauta Kauhavan ja Kotimaa ovat päässeet radioaalloille, mikä auttaa uusien sävelmien sisäänajoa keikoille.
– Keikan annissa pitää toisaalta olla tuttuja ikivihreitä, 60- ja 70-lukujen Finnhitsejä. Kotimaan yhtyeistä Jean S. on hyvä esimerkki siitä, miten vanhat hitit purevat edelleen, Tomi Markkola summaa. (STT)