Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Risto Korpelan maratonkunto osuu kohdalleen

Hämeenlinnan Pallokerhon toimitusjohtaja Risto Korpela on niin hyvässä kunnossa, että kesäkuussa juostava Tukholman maraton ei todennäköisesti tule tuottamaan minkäänlaista ongelmaa.

Mikäli vanha polvivamma ei ala oireilla, Ruotsin-tuliaisina on reiluun neljään tuntiin juostu 42 kilometrin 195 metrin mittainen täysmaraton.

Kun Korpela keväällä 1992 lopetti aktiiviuransa jääkiekkoilijana, tiesi se asteittaista kunnon laskua ja painon kohoamista. Vähitellen alkoi mittariin kertyä neljäkymmentä vuotta ja mies kyllästyi peilikuvaansa. Hän päätti aloittaa elämäntaparemontin.

Ensin lähti ruokavaliomuutoksen avulla painosta 15 kiloa. Laihdutuksen avuksi aloitettu juoksuharrastus muuttui pian lähes päivittäisiksi lenkeiksi, joille mittaa kertyi jopa 27 kilometriä.

Viime syksynä tuttu yhteistyökumppani ehdotti osallistumista maratonille. Matkaan on nyt lähdössä neljän hengen juoksuporukka.

Vaikka kerta ensimmäinen onkin, ei Korpela aio ottaa tapahtumasta mitään stressiä.

-Tavoitteena on juosta koko matka, mutta aikarajaa en lähde asettamaan. Jos taival jostain syystä katkeaisi ennen aikojaan, olen silti tyytyväinen. Tärkein on jo saavutettu. Tavoitteen ansiosta olen jaksanut tämänkin talven taas kuntoilla ja pitää painon kontrollissa. Itsensä voittamisestahan tässä on kyse, muistuttaa Korpela.

Viikkoaikataulu rytmittää harjoituksia

Korpela ei noudata erityistä treeniohjelmaa, vaan sisällyttää lenkit omiin viikkoaikatauluihinsa. Muutama tasavauhtinen kymppi, mielellään hiihtoa maastossa ja yksi pelikerta jäillä pitävät kunnon sopivalla tasolla.

Silloin tällöin hän kokeilee omatoimisia vauhtileikittelyjä ja mittaa sykettään, mutta:

– Mieluiten opettelen itse kuuntelemaan omaa kroppaani. Mikä on minulle sopiva juoksutahti pitkälle matkalle. Luotan siihen, että kun maratonin aikana jaksaa pitää leppoisaa keskustelua yllä juoksukavereitten kanssa, on sykekin sopiva niin, ettei viimeinen kymmenen kilometriä muodostu liian raskaaksi.

Korpela toivoo Tukholmaan mukavia juoksuilmoja. Hän aikoo matkan aikana katsella maisemia ja nautiskella suuren urheilutapahtuman tunnelmasta.

Jos urakka onnistuu hyvin, mikään ei estä häntä osallistumasta täysmaratoneille myöhemminkin. Kun on kerran saanut itsensä kuntoon, on hyvä olla tavoitteita jotka motivoivat tekemään töitä jatkossakin.

Maria Pakkanen