Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tonnikalapasta on omaan napaan vaikuttamista

Ahveniston koulun ysiluokkalaisen Maija Kokkosen mielestä kouluissa loppuviikon käytetyssä toiveruokalistassa yhdistyy kaksi hyvää asiaa.

– Ensinnäkin saa syödä hyvää ruokaa ja sen lisäksi herätetään huomiota, että Nuorisofoorumilla on jotain tekemistä asian kanssa.

Nuorten vaikuttajien valinnat olivat ainakin 9 A-luokkalaisen Panu Koskisen mieleen. Hän lappoi keskiviikkoisia pinaattiohukaisia ja perunasalaattia alkupaloiksi vielä torstainakin ja jatkoi sitten toisella lautasellisella tonnikalapastaa.

– Hyvä ruoka piristää koulupäivää. Tulee syötyä enemmän kuin jos olisi perunoita ja ruskeaa kastiketta, hän sanoo.

Koskinen ei osaa arvioida, paljonko yhden oppilaan annos maksaa.

– Ei mulla oo hajuakaan. Olisiko jotain viisi ekiä?

Maija Kokkonen viisaa vierestä, että yhden annoksen aineksiin käytetään 60 senttiä. Sen hän oppi toivelistaa ruokapalveluosaston kanssa suunnitellessaan.

Ihan omia reseptejään nuorisofoorumilaiset eivät kouluihin saaneet, sillä ruuat valittiin jo olemassa olevilta listoilta. Se karsi toiveista hampurilaiset ja pitsat.

Sormet pelissä ruuassa

Maija Kokkonen ei usko, että kaikki oppilaat ovat teemapäivien aikana huomanneet Nuorisofoorumin sotkeutuneen kouluruokaan.

– Vaikka nyt on ollut monta päivää hyviä ruokia peräkkäin. Yleensä näiden välissä olisi ollut joku peruskastike.

Hän onkin itse pyrkinyt pitämään asiasta meteliä.

– Ihmiset eivät tiedä, että Nuorisofoorumissa vaikutetaan oikeasti omiin asioihin. Siellä käsitellään kaikkien nuorten asioita.

Kokkonen on ollut Nuorisofoorumissa vuoden verran. Hän lähti mukaan heti, kun kuuli asiasta.

– Haluan vaikuttaa, sillä kaikki Hämeenlinnan nuorison asiat eivät ole ihan kohdallaan. On hyvä, että voi tehdä itse asioille jotain, ettei tarvitse aina vain valittaa.

Lantturaaste kaipaa kosteutta

9 A:n Sanna Aarnion ja 9 E:n Saima Halmisen lempiruokaa koulussa on aurajuustopasta. Sanna pitää lisäksi pinaattiletuista, Saima currykasviskastikkeesta.

Saiman makuhermoja eivät kutkuta ihan tavalliset kastikkeet, jotka maistuvat kaikki samalta.

9 G:n Antti-Jussi Holkko pitää lähes kaikista ruuista.

– Paitsi kaalikeitosta, sillä ruuan pitää olla pureskeltavaa.

Holkko aikoo ryhtyä isona kokiksi. Hän antaakin kouluruuan suunnittelijoille vinkin.

– Lantturaaste on usein kuivahkoa. Siihen voisi laittaa jotain sekaan.

Ananas on suosittu

Lyseon koulun ruokapalveluvastaava Susanna Malinen oli mukana toivelistan laadinnassa. Listalle nousijat eivät ammattilaista hämmästyttäneet.

– Tiedämme, että pinaattiohukkaat ovat oppilaiden mieleen. Tonnikalapasta ehkä yllätti, sillä en osannut ajatella, että kalaruoka olisi niin suosittu. Monessa toiveruuassa oli ananasta. Ilmeisesti se on aika neutraali aines.

Broileri- ja kiusausruuat ovat nykyisin oppilaiden mieliruokia.

– Kokonaisen lihan käyttö on vähentynyt. Kymmenen vuotta sitten syötiin todella paljon lihakastikkeita, mutta enää ne eivät maistu oppilaille.

Listoilta on vuosien varrella poistettu kaalikeitto.

– Sekin on ollut jonkun oppilaan herkkuruoka, mutta makutottumukset ovat sellaisia. Toisen inhoama voi toiselle olla herkkuruoka.

Perjantaina kouluissa syödään broilerananaskastiketta ja aterian kruunaa jälkiruoka.

– Jos joku ei tykkää näistä ruuista, voi tulla Nuorisofoorumiin ja valita itse parempia ensi vuonna, Maija Kokkonen huomauttaa.