Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Prostituutio sikiää globalisaation varjoissa

Prostituutio on kaikkein nopeimmin kasvava rikollisuuden muoto, vaikka siitä ei paljon puhuta. Prostituutio lähti Suomessa kasvuun ja globalisoitui, kun Neuvostoliitto romahti ja rajat aukenivat 1990-luvun alussa.

– Seksiteollisuus edustaa globalisoituneessa maailmassa varjoglobalisaatiota, sanoo prostituutiota väitöskirjassaan tutkinut yliassistentti Elina Penttinen Tampereen yliopistosta.

Länsimaalaiselle ihmiselle globalisaatio antaa liikkumisen vapauden, mutta prostituutioon ajautuneelle itäeurooppalaiselle naiselle liikkuminen ei ole mahdollisuus, vaan välttämättömyys. Liikkumisestaan he joutuvat maksamaan korkean hinnan.

– Itäeurooppalaiselle naiselle on se on liikkumisen pakkoa, joka myös antaa mahdollisuuden rahan hankkimiseen. Hinta vain on aikamoinen, sillä parittajasuhdetta ei hevin voi purkaa.

Virallinen globalisaatio nähdään myönteisenä ihmisten ja ideoiden virtana, joka tuo uudenlaisia globaaleja mahdollisuuksia. Ihmiset voivat matkustaa, Internetistä saa tietoa, kulttuurit ja ihmisryhmät liikkuvat.

Seksiteollisuudessa käytetään hyväksi samoja maailmanlaajuisia virtoja kuten uudenlaisia liikkumisen muotoja, mutta käänteisesti.

Internet tehokäytössä

Seksiä tarjotaan nettisivuilla, joissa jaetaan tietoa prostituoitujen suosimista ravintoloista ja naisten puhelinnumeroista. Sivustoilla käydään keskustelua ja annetaan vihjeitä siitä, mihin mennä ja mitä maksaa.

Suomalainen sivusto siirtyi ulkomaille sen jälkeen, kun lainsäädäntö kiristyi. Sivuilta löytyy tietoja muun muassa Helsingistä, Porista, Tampereelta, Hämeenlinnasta.

– Olen tavannut sivuston ylläpitäjän. Hän sanoo, ettei hän hyväksy organisoitua prostituutiota. Minusta tuntuu, että suomalaiset miesasiakkaat ovat naiveja. He eivät käsitä, minkä kanssa ovat tekemisissä, Elina Penttinen sanoo.

Unelma länsimaasta

Itä-Euroopan yhteiskuntien hajottua rikollisuus ja prostituutio hakeutuivat Länsi-Euroopan markkinoille.

Aasialaisten naisten lisäksi seksikauppaan ilmaantuivat länsimaalaisen näköiset naiset, jotka nähtiin luonnostaan erottisina ja eksoottisina. Naisille tuli roolin esittämisestä bisnestä.

– Eroottinen itänainen on länsimaisen mielikuvituksen tuote. Heidän tulemisensa länsimaihin edustaa varjoglobalisaatiota. He joutuvat olemaan täällä piilossa, välttämään poliisia.

Itänaisen rooli on ruumiillinen ja hyvin vaarallinen. Se voi johtaa kuolemaan. Naisten kannalta se on elinkeinon hankkimista ja ainoa tapa päästä länteen, ylittää vaikeasti avutuvat EU:n rajat.

Suomessa liikkuvan prostituution mahdollisti Neuvostoliiton rajojen aukeneminen 90-luvun alussa. Uuden tilanteen loi jälleen EU:n itälaajentuminen, joka sallii baltialaisten vapaan liikkumisen.

Villit naiset pannaan kuriin

Naiset tulivat tänne ensin itä- ja etelärajan ylitse ostoksille ja samalla ansaitsemaan ruumiillaan. Nyt prostituutio on organisoitua, eikä villejä itsenäisiä naisia juuri enää tule maahan rajojen takaa.

Keskusrikospoliisin Paritus ja prostituuttio Suomessa -raportin mukaan organisoidut rikolliset panevat heidät nopeasti kuriin uhkailulla tai väkivallalla, jos heitä maahan tulee.

– Venäläinen nainen kokee, että hänellä on turvallista ja vapaata Suomessa. Venäläinen mafia ja parittaja on hänelle turvan tuoja, ja suomalainen poliisi on hänelle uhka.

Keskusrikospoliisin mukaan venäläiset ja virolaiset rikolliset ovat organisoineet prostituution, mutta heillä on suomalaiset kumppanit. Naiset ovat venäläisiä ja virolaisia. Suomalaiset rikoskumppanit hankkivat naisille asunnot ja puhelimet.

– Prostituoitujen lukumäärää on vaikea laskea, koska he liikkuvat turistiviisumeilla Suomessa.

Seksibaarien imussa

Seksikaupan organisoitumista on auttanut seksibaarien nousu 1990-luvun puolivälistä alkaen. Seksibaarit tarjoavat toiminnalle katon päälle myös nyt, kun uusi laisäädäntö ei enää salli katuprostituutiota.

– Myös Suomessa prostituution kasvu on lama-ajan tuote. Monet ravintolat ajautuivat konkurssiin ja oli edullista tehdä ravintolasta seksibaari, Elina Penttinen sanoo.

Seksikaupasta on tullut uutta huvikulttuuria ja miesten hengailusta seksiravintoloissa hyväksyttävää, mutta laillinen seksi ja “aikuisviihde” eivät ole pelkästään viatonta hauskanpitoa.

Laillinen ja laiton seksikauppa ovat kytköksissä keskenään. “Hauskanpito” imaisee organisoidun laittoman seksikaupan mukaansa laillisten seksipalvelujen varjossa.

Pohjois-Suomessa bordellit toimivat mökkikylissä. Etelä-Suomessa prostituoidut toimivat yksityisissä asunnoissa matkapuhelimien välityksellä.

Naiset viipyvät Suomessa viikon, kaksi tai kolme viikkoa. Kun he lähtevät, puhelinnumerot säilyvät, mutta siirtyvät toisille naisille. Heidän rikolliset suojelijansa myyvät samat naiset uusina naisina sen jälkeen toisessa maassa.

Pohjoisessa ei anneta periksi

Pohjois-Suomessa bordellien asiakkaat olivat suurelta osin paikallisia miehiä, joiden liikkuminen oli helposti koko kylän tiedossa. Prostituutio aiheutti sosiaalisia ongelmia yhteistöissä ja perheissä, mutta pohjoisen ihmiset eivät antaneet periksi.

Elina Penttinen sanoo, että ihmiset pystyvät vaikuttamaan, jos he välittävät ja ovat aktiivisia.

– Pohjois-Suomesta voisi ottaa oppia Etelä-Suomessa. Kirkko, lääkärit ja poliisi ovat tehneet siellä yhteistyötä. Ihmiset ovat painostaneet virkamiehiä puuttumaan prostituutioon.

Kansalaisyhteisön aktiivista vaikuttamista hän olisi toivonut Riihimäellekin, kun bordelli toimi motellissa. Bonanzan palon jälkeen toiminta vain siirrettiin toiseen motelliin.

Norjassa kansalaiset ovat olleet erityisen aktiivisia. He painostivat viranomaisia puuttumaan pohjoisen naiskauppaan. Pohjoisnorjalaiset ja pohjoissuomalaiset toimivat yhdessä bordellien lakkauttamiseksi.

– Norjalaiset puuttuivat asioihin ja paikat suljettiin. Siksi prostituutio on siellä huomattavasti vähentynyt verrattuna siihen, mitä se oli 90-luvulla.

Pohjois-Norjan bordellit tosin suljettiin tartuntalainsäädännön, ei parituslain nojalla. Naiskaupasta on vaikea saada riittävää näyttöä, vaikka on selvää, että bordellin toimii.

Tukea ja neuvontaa seksityöntekijöille ja heidän läheisilleen antaa Pro-tuki ry (09) 7262877 ja www.pro-tukipiste.fi

Tohtori Elina Penttinen puhuu Hämeenlinnan torstaina 10.3. kello 18.30 naiskaupasta ja sen laajoista haittavaikutuksista länsimaiden yhteiskunnalliseen elämään tosikolla Naiskauppa – nykyajan orjuutta. Paikka on keskusseurakuntatalo Rauhankatu 14.