Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suureen veroremonttiin ei ole eväitä

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäen (sd.) ehdotus progressiivisesta kunnallisverotuksesta sai jäätävän vastaanoton. Kokoomuksen kansanedustaja Jari Koskinen tyrmää avauksen peräti “hölmönä ideologisena yskäisynä”. Kalliomäki ei saa ymmärrystä myöskään Veronmaksajien keskusliiton Teemu Lehtiselta eikä Kuntaliiton toimitusjohtajalta Risto Parjanteelta.

Mitä valtiovarainministeri Kalliomäki esitti sunnuntain Aamulehdessä? Hän on ennen muuta huolissaan kuntien menoista, jotka ovat kasvaneet viime aikoina 5,5 prosenttia vuodessa. Vauhti on ilman Kalliomäen vakuuttelujakin liian kova. Hän ei usko edes kuntaliitosten ratkaisevan kuntatalouden perimmäisiä ongelmia. Tämän jälkeen Kalliomäki nostaa esiin ajatuksen progressiivisesta kunnallisverosta, joka olisi hänen mielestään oikeudenmukainen.

Kalliomäki tuntuu tosiasiassa itsekin epäilevän verotuksen uudistusta koskevan kannanottonsa järkevyyttä. Tästä kielii se, että hän myöntää nykyisen kunnallisen jakoveron kehittyneen progressiiviseksi, tulojen mukaan kiristyväksi. Kaiken kukkuraksi Kalliomäki korostaa uudistuksen tiellä olevia esteitä: muun muassa valtion ja kuntien suhdetta olisi rukattava.

Kunnallisverotuksen remontti vaikuttaa Kalliomäen yksityisajattelulta. Ehkä hän halusi herättää keskustelua? Vai onko ministerin – jälleen kerran – pitänyt keksiä jotain sanottavaa saadakseen julkisuutta? Kalliomäen ehdotusta ei ole tarpeellista ampua järeällä tykistöllä alas, sillä hänen mallillaan verotusta ei yksinkertaisesti voi uudistaa.

Kalliomäki puhuu kovin sujuvasti asian vierestä. Hän taivastelee kuntien menojen kasvua, mutta ei hän tunnu lainkaan muistavan, että valtio on kerta toisensa jälkeen, hallituksen esityksistä ja eduskunnan päätöksillä, sälyttänyt kunnille lisää tehtäviä. Totta kai kuntien menot tällä tyylillä paisuvat. Jos pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus jatkaa tällä linjalla, ei kuntia pelasta sen paremmin kuntaliitokset kuin progressiivinen kunnallisverokaan. Valtiollakaan ei ole määrättömästi rahaa kuntien talousahdingon helpottamiseksi. Kuntien on puolestaan opittava panemaan menonsa nykyistä paremmin tärkeysjärjestykseen.

Valtiovarainministeri haaveilee suuresta veroremontista, mutta jättää sen suunnittelun kesken. Miksi Suomessa pitäisi yleensä olla kahden luukun verosysteemi? Mihin tarvittaisiin perimmiltään progressiivista valtionverotusta ja progressiivista kunnallisverotusta? Ja miten progressiivinen kunnallisverotus hillitsisi kuntien menojen kasvua? Ei mitenkään!

Kuten Kalliomäki asiallisesti myöntää, suuri veroremontti ei ole Suomessa mahdollinen. Ratkaisuun ei ole riittävää poliittista tahtoa ja kaiken lisäksi systeemin uudistaminen on äärimmäisen vaikeaa. Näistä syitä hallituksen sietää keskittyä olennaiseen, palkkaverotuksen keventämiseen. Kansan kannustaminen työntekoon ja yrittämiseen on parasta veropolitiikkaa.