Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mänelaskuun perinteitä ja V-tyyliä

Hiihtokilpailuissa takaa-ajo kisataan perinteisellä- ja vapaalla hiihtotyylillä.

Myös yhdistetyn hiihto on kaksiosainen, ensin mäkikilpa ja sitten hiihto.

Uutena kilpailuumuotona voitaisiin mäenlaskussakin kokeilla kahden hypyn kilpailua. Ensin hypättäisiin yksi hyppy perinteisellä tyylillä ja toinen perään V-tyylillä. Kun pisteet ynnätään, on sijoitus selvillä.

Varustepuolella ei tapahtuisi muut akuin monojen ja suksien vaihto, kuten takaa-ajohiihdossa.

Näin saataisiin jotain uutta ja mielenkiintoista katsottavaa yksitoikkoiseen, tuulten ja arpaonnen armoilla oleviin leijaaviin nosteiden ohjaamiin hyppyihin.

Puhutaan, että perinteitä pitää vaalia. Tässä olisi mainio toteuttaa niiden puute myös mäenlaskussa, jolloin niitä ei haudattaisi ‘romukoppaan’. Nuoret sukupolvetkin olisivat ajan tasalla ja tietoisina, miten ennen vanhaan hypättiin mäkeä.

Muistamme kuinka harakan lennolta näyttävä V-tyyli tuli pakolliseksi. Se sai useilta tahoilta negatiivisen vastaanoton. Kesti aikansa ennenkuin se hyväksyttiin.

Vanha perinteinen mäenlaskutyyli oli silmiin hiveltävän kaunista katsottavaa, aero-dynaamiikkaa parhaimmillaan.

Näin kilpailut tulisivat tasapuolisemmiksi ja mielenkiintoisemmiksi, eivätkä onnenkantamoiset aina ratkaisisi paremmuutta.

Toimi Nieminen

Hämeenlinna