Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mieluummin hamkilaisia kuin wetterhoffilaisia

Toistakymmentä vuotta Hämeen ammattikorkeakoulun siipien suojissa toimineet muotoilun ja ohjaustoiminnan koulutusohjelmat kantavat yhä Wetterhoffin nimeä, vaikka se koetaankin nykyisin ennen kaikkea koulutuksesta puhuttaessa enemmän painolastiksi kuin hyödyksi. Kaikesta huolimatta muotoilun koulutusohjelma on ollut mukana Wetterhoff-brändin kehittämishankkeessa.

Wetterhoff on kuulunut Hämeenlinnan kaupunkikuvaan jo pitkään. Fredrikan aikana koulua käytiin 1890-luvulta lähtien Palokunnankadun varrella sijaitsevassa Fredrikatalossa. Tuolloin rakennuksessa oli vain kaksi kerrosta ja sen pihalla oli suuri puutarha, jota Fredrika viimeisinä elinvuosinaan ahkerasti hoiti.

Wetterhoffista on kasvanut 120 vuodessa niin vahva brändi, ettei sitä osata yhdistää ammattikorkeakouluopetukseen vaan perinteiseen tekstiiliin. Yli 460 opiskelijan koulussa tekstiili on kuitenkin enää vain pieni osa ammatillista koulutusta.

– Olemme enemmän hamkilaisia kuin perinteisiä wetterhoffilaisia, muotoilun koulutusohjelmajohtaja Juha Laurikainen korostaa.

Vielä muotoilun koulutusohjelmaakin vähemmän wetterhoffilaisiksi tuntevat itsensä Riihimäeltä Hämeenlinnaan reilu viisi vuotta sitten muuttanut ohjaustoiminnan koulutusohjelma ja Myllymäessä toimiva tuotekehityksen ja -muotoilun koulutus.

– Me emme yleensä tuo edes esiin Wetterhoffin nimeä, sillä teemme yhteistyötä ennen muuta teollisuuden kanssa. Wetterhoff viestisi yksinkertaisesti väärin, sillä sen imago on vahvasti tekstiilissä. Me insinööreinä edustamme kovia materiaaleja ja tuotekehittelyä, tuotekehityksen ja – muotoilun koulutusohjelmajohtaja Tuija Engbom kertoo.

Samaa mieltä on myös lehtori Saija Honkala ohjaustoiminnan koulutusohjelmasta.

– Meillä tilanne on vielä vaikeampi, koska olemme uniikki koulutusohjelma. Toisissa ammattikorkeakouluissa ei ohjaustoimintaa tässä muodossa opiskella, Honkala korostaa.