Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säästölipas poikineen kerää matkarahoja

-Olen Erkki Niemi Suomesta. Olen keräilijä, voisinko saada säästölippaan.

Näin janakkalalainen Erkki Niemi esittelee itsensä ulkomailla asioidessaan pankeissa tai löytäessään muualta mielenkiintoisia säästölippaita.

Niemi alkoi kerätä säästölippaita vuonna 1987 ollessaan Itävallassa lomamatkalla. Hän näki vekkulin säästöpossun, joka erosi huomattavasti suomalaisista tovereistaan. Se oli mehiläinen, joka pitelee hunajapurkkia.

Vasta kotiin palattuaan Niemi innostui. Tästähän saa harrastuksen. Matkoillaan Niemi käy pankeissa kysymässä säästölippaita ja ostaa lippaita, jos sattuu niitä näkemään.

Kaiken kaikkiaan Niemi on käynyt jo 52 maassa, ja säästölippaita komeilee olohuoneessa 311 kappaletta.

Fairypossu matkasi Lontoosta

Säästölippaat päätyvät Niemen kokoelmiin joskus mutkikkaitakin reittejä.

Viime vuoden kevättalvella Niemi näki televisiossa Fairy-mainoksen, jossa komeili iso fairysäästöpossu. Niemi tarttui heti seuraavana päivänä puhelimeen ja soitti Fairyn Suomen johtajalle ja kysyi, voisiko hän saada possun. Johtaja lupasi.

Possua ei kuitenkaan alkanut kuulua, ja Niemi ihmetteli mihin se on jäänyt. Hän otti uuden puhelun ja johtaja kertoi, että säästöpossu käy vielä Tukholman ja Lontoon mainoskuvauksissa. Puolen vuoden perästä fairypossu jo pääsi uuteen kotiinsa Turenkiin.

Lipaskeräilijä arvioi, että hienoimmat säästölippaat löytyvät Itävallasta ja Saksasta. Sen sijaan ensimmäiseltä Sri Lankan reissulta ei löytynyt yhtään säästölipasta.

-Puhuin asiasta yhden samalla matkalla olleen miehen kanssa. Hän kertoi, että hänellä on hieno säästölipas. Tapasimme Suomessa ja hän antoi lippaan minulle. Se on sodanaikainen lipas, jota on käytetty kouluissa. Jokainen oppilas on saanut laittaa rahaa omaan lokeroonsa, Niemi kertoo.

Kolikot possuun ja matkalle

Nykyään tuttavien on helppo keksiä Niemelle tuliaisia ja lahjoja. Kunhan vain löytävät tarpeeksi persoonallisen säästölippaan.

Muun muassa Niemen sisko on tehnyt ilmapallosta ja paperimassasta suuren vaaleanpunaisen possun. Eräs ystävä katseli kokoelmaa ja totesi, että yksi possu vielä uupuu.

Seuraavalla kerralla hän toi tuliaisiksi pitkävartisen sukan.

Niemellä on säästölipas, johon hän päivän päätteeksi nakkaa taskustaan kolikot. Vuosittain kolikkoja kertyy sen verran, että Niemi pääsee matkalle.

-Euroissa kertyy hyvin matkarahaa. Paljon paremmin kuin markka-aikaan, Niemi tietää.

Niemellä on myös muita keräyskohteita. Hän kerää julkkisten nimikirjoituksia, ja mikäli on mahdollista, Niemi kuvauttaa itsensä julkkiksen kanssa. Niemi kerää vaimonsa kanssa myös mukeja.