Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Merle Beetra Afrodite ja muita suomalaisia nimiä

Eikö vastasyntyneellesi tunnu löytyvän sopivaa nimeä? Pelkäätkö, että kun lapsesi lähtee kouluun, niin ekaluokalla onkin vähintään neljä samannimistä? Ei hätää: käänny kasteilmoitusten puoleen ja etsi sieltä vähän harvinaisempi nimi – vaikkapa Ninni Vanilja Vivienne.

Rovaniemeläinen Anneli Korva on jo vuosia bongaillut erikoisia nimiä lehdistä. Listoille on päässyt muun muassa Briska Julia Tirlittan, Amanda Jade Afrodite, Carita Cassandra, Beetra Batricia, Luke Joonas, Kastor Paris ja Runo Ukko Antro.

– Kun odotin esikoistani vuonna 1981, silmäilin kasteilmoituksia nimivinkkien toivossa. Siitä sain innostuksen nimien keräämiseen. Niiden seuraaminen on todella hauskaa, Anneli Korva kertoo.

Vaikka Ulla Anneli Korvan keräilyinnostus kohdistuu erikoisiin nimiin, omille lapsilleen hän on antanut perinteiset suomalaiset nimet: Tuomas Petteri, Lauri Markus ja Laura Marjaana.

Suurimman osan nimistä Korva on kerännyt kotiseutunsa valtalehdestä eli Lapin Kansasta. Pohjoisen lehdissä on se hyvä puoli, että niistä näkee saamelaisnimiäkin. Erityisesti Korvaa sykähdyttävät erään saamelaisperheen kolmen lapsen nimet: Usvatähti Perjoneslak Sulosävel, Lumikukka Ingasofia Kastehelmi ja Valosäde Marjakristiina Sinituuli.

Harrastus on antanut asiantuntemusta myös nimitrendien saralta.

– Esimerkiksi 80-luvulla oli paljon Jadeksi kastettuja tyttöjä. Toiset nimet tuntuivat silloin erikoisilta, mutta ovat tänä päivänä ihan normaalin kuuloisia. Ajattele vaikka Jasminia ja Amandaa.

Tonysta saattaa tulla Töny

Korva ei voi olla myöntämättä, että osa nimistä on hieman yliampuvia, jos ne yhdistetään tuiki tavallisiin suomalaisiin sukunimiin. Myös ääntämisasu mietityttää.

– Joskus sitä pohtii, että mitenköhän vanhemmat aikovat ääntää lapsen nimen. Myös työpaikallani päiväkodissa modernit nimet aiheuttavat toisinaan päänvaivaa, Korva nauraa.

Päiväkodissa on käynyt muun muassa niin, että henkilökunnan suussa nimi Johnny ei ole taipunut englantilaiseen ääntämismuotoon, vaan osa on kutsunut poikaa Johnyksi ihan suomalaisittain. Tonysta on vääntynyt Töny.

Nimiä on kautta aikojen kopioitu kuninkaallisilta, näyttelijöiltä, laulajilta ja muilta julkkiksilta. Yhteen aikaan lapsia ristittiin Kauniit ja Rohkeat -sarjan roolihahmojen mukaan. Korva on pannut merkille, että viime aikoina Hugo ja Max ovat lisääntyneet kasteilmoituksissa reippaasti. Innoittajana lienevät formulatähtien lapset eli Mika Häkkisen Hugo-poika ja Mika Salon Max-poika.

Lisäksi vanhat perinteiset suomalaisnimet ovat tehneet taas tuloaan. Päiväkodeissa tepastelee nykyään Almoja, Siirejä, Kerttuja, Alekseja ja Verttejä.

STT, Marika Susanna Harjumaa