Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paine riittää Hämeenlinnassa!

Nimimerkki Kesävesi-ihmettelijä kysyy Hämeen Sanomissa läntisen Hämeenlinnan vesijohtoverkoston painetta. Toivomuksena on mittaustuloksia alueelta mieluummin, kuin höpinöitä.

Aloitetaan mittaustuloksista. Puolitetaan kaupunki itäiseen ja läntiseen osaan ja paneudutaan läntiseen puoleen. Verkoston paine Lakeen ja Kuralan alueilla on 140 metriä merenpinnasta mitattuna. Kun siirrymme Paroisten alueelle se on 141 metriä ja sieltä siirrymme seuraavaksi Ruununmyllyn alueelle. Nyt painetaso on hieman alempi eli noin 138 metriä.

Jos haluamme vesipisteen paineen bar-arvona joudumme laskemaan putkiston ja vesipisteen korkeuden erotuksen merenpintaan verrattuna. Tämän erotuksen jaamme kymmenellä ja meillä on käytössä paine bareina, jota yleisesti käytetään paineen yksikkönä. Helppoa eikö totta, mutta koska emme tiedä kysyjän osoitetta niin tämän tarkempaa painetta emme voi kertoa.

Ja sitten ne höpinät. Vesijohtoverkostoa voi verrata ihmisen verisuonistoon. Monet ikääntyvät imiset ovat joutuneet kokemaan verisuonten kalkkeutumisen ongelmat. Verenkierron estyessä sydän nostaa suoniston painetta. edelleenkään veri ei virtaa toivotulla tavalla ahtautumien ja tukkeutumien läpi. Muualla terveemmällä suoniston alueella verenpaine nousee. Nousseesta paineesta ei ole hyötyä vaan sen johdosta voidaan joutua syömään verenpaineen alentamiseksi pillereitä.

Vesijohtoverkosto toimii samalla tavalla. Paineen nosto ei anna tukkeutuneiden ja ahtaaksi käyneiden vesijohtojen alueella oleville vesipisteelle apua, ellei sinne saada veden virtausta lisättyä. Virtauksen ehtona on avara ja puhdas putki.

Jos olemme tilanteessa, jossa putkistot ovat alkaneet kasvaa umpeen ei ole kuin yksi keino saada järjestelmä toimimaan ja se on putkiston uusiminen. Nyt paineen nosto lisää veden virtausta.

Edelllä mainitut läntisen puolen painetasot riittävät normaalien vesikalusteiden käyttöön, suihkut ja pesukoneet toimivat suunnitellulla tavalla. Tietysti on alueita, jotka sijaitsevat mäkien huipuilla ja niihin on jouduttu rakentamaan erillisiä painepiirejä paineenkorotuspumpuilla.

Kysymykseen, onko vesihuolto-organisaatiomme varautunut kasvun varalle, on vastaus myönteinen. Hämeenlinnan Seudun Vesi on tehnyt kasvuennusteiden avulla tulevaisuuden suunnitelmat, joten vettä ja painetta riittää tulevaisuudessakin.

Harry Manninen

Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy

Hämeenlinna