Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hotsi uppoaa muitta mutkitta

Hotsi on hämeenlinnalaista perinneruokaa, jota tullaan maistelemaan pidemmältäkin. Kuulemma ainakin Yömakkaran jonossa on öisin tamperelaista verta, ja vieläpä ihan varta vasten hotsin vuoksi.

Olen asunut Hämeenlinnassa pian kymmenen vuotta, enkä ole maistanut kuuluisaa grillisapuskaa. Säälittävä tilanne pitää korjata.

Suuntana on Jolly grilli, jossa on jo aamupäivällä jono. Tiskillä saa hymähteleviä katseita, kun kysyy, mikä tarkoittaa herkkuhotsi? Tai, mitä tarkoittaa hotsi yhdellä, kahdella vai kolmella? No, mikä on se perinteisin?

Kuulemma hotsi kahdella puolikkaalla suomimakkaralla on legendaarisin. Ja mausteeksi ketsuppi, sinappi, sipuli ja kurkkusalaatti. Otan kuitenkin yhdellä makkaralla ja kaikilla mausteilla eli sekaan sujahtaa myös kolmea eri majoneesia – tavallista, valkosipuli ja chiliä.

Valmistuu nopeasti

Ensimmäinen ihmetys: En ehdi kuin kaivaa rahat taskusta ja kas, hotsi on kädessä. Todellista pikaruokaa, tähän ei moni pysty.

?Hotsi syntyy nopeasti. Höyrykattilassa odottaa valmiiksi rasvapiirakoita, jonka väliin toisesta höyrykattilasta pujahtaa suomi-makkarat. Sitten vain mausteet päälle ja kapaloon. Aika usein tilataan hotsi juuri sen vuoksi, ettei tarvitse odottaa, kertoo Jollyn yrittäjä Stina Toivonen.

Toinen ihmetys: Tämähän on ihan hyvää. Tosin seuraavalla kerralla otan herkkuhotsin, johon tulee mukaan myös salaatti.

?Tiedän. Se on hyvää. Erityisesti lapset tilaavat herkkuhotsia. Eniten menee kuitenkin perinteistä hotsia kahella, tietää Toivonen.

Kolmas ihmetys: onpa rasvapiirakka pehmeä ja suorastaan täyteläinen. Eikä edes rasva tirsku. Voi siis syödä myös selvin päin.

Toivonen tietää, että salaisuus on höyrykattilassa. Jossain paikoissa rasvakuori lämmitetään mikrossa, jolloin lopputulos on kovempi ja kuivempi. Tämän hotsin kyytipojaksi ei tarvitse edes juotavaa. Tosin jälkikäteen iskee jano.

Neljäs ihmetys: Kapaloinnilla on kuulemma merkitystä. Lounaskaveri kumartuu auton etupenkiltä ulos, ettei valuta hotsiaan reisille tai penkille. Mutta eihän se edes valu, vaan pysyy ihan hyvin kapalossaan.

Suuhun jää tuju jälkimaku. Syypää on sipuli tai chilimajoneesi. (HäSa)