Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OKL:n lisärakennuksessa paljastui vesivahinko

Seminaarin kouluksi muunnettavasta Opettajankoulutuslaitoksen lisärakennuksesta on paljastunut vesivahinko.

Rakennuksen omistava ja tiloissa remonttia teettävä Suomen Yliopistokiinteistöt oy (SYK) on ryhtynyt jo korjaamaan ongelmaa. Kiinteistökehitysjohtaja Aki Havian mukaan vahingon syyksi epäillään salaojitusta, joka ei ole toiminut. Tämä puolestaan on aiheuttanut sokkeleiden kastumisen.

Salaojituksen pettämisen syyksi on epäilty Erottajakadun puolella kasvaneita koivuja ja sitä, että nämä olisivat juurillaan rikkoneet salaojaputkia. Havian mukaan varmuutta tästä ei kuitenkaan ole. Koivut on joka tapauksessa nyt kaadettu, sillä koko rakennuksen salaojitus uusitaan.

Vesivahinko näyttää aiheuttaneen puhtaasti rakenteellisia ongelmia, sillä sisäilmatutkimuksissa ei ole paljastunut mitään hälyttävää

– Sisäilmassa on pieniä viitteitä, mutta ne ovat hyvin lähellä viitearvoja. Käytännössä ylitykset ovat olleet olemattomia, Havia sanoo.

Korjaukset valmistuvat syksyyn mennessä

Vesivahinko paljastui sisäilmatutkimuksen ja rakennuksen kunnon selvittämisen yhteydessä. Havia painottaa SYK:n haluavan selvittää, että tilat ovat varmasti kunnossa seuraavia käyttäjiä varten.

– Haluamme varmistaa, että tilat ovat terveelliset ja turvalliset ja ongelmia ei synny, kun käyttö alkaa. Kaikki riskirakenteet ja todetut vauriot pyritään poistamaan.

Lisärakennuksessa ei ole luokkatiloja, mutta siellä sijaitsevat ruokala, liikuntasali sekä auditorio.

Sitä, koska tai miten pitkän ajan kuluessa vesivahinko on päässyt syntymään, ei Havia osaa sanoa. Tutkimukset jatkuvat edelleen ja korjaustöiden hän uskoo valmistuvan koulujen alkuun mennessä.

Muutos- ja korjaustöiden kustannukset jäävät SYK:n maksettaviksi, sillä kaupunki on asettumassa taloon vuokralaiseksi.

Luokkatiloissa ongelmia ei havaittu

Seminaarin koulun rehtorina aloittava Pasi Rangell harmittelee, ettei SYK selvittänyt ennen remonttia kattavasti aikaisempien käyttäjien kokemuksia. Hänen mukaansa lisärakennuksessa leijunut haju on ollut tuntuva, ja tiloissa aiemmin työskennelleet opettajat ovat kertoneet oireilusta.

Rangell pitää rakenteista paljastuneita ongelmia isoina, sillä niistä löytyneet mikrobipitoisuudet ovat hänen mukaansa olleet lukuisia kertoja suurempia kuin Ojoisilla on koskaan mitattu.

– Siihen olen kuitenkin tyytyväinen, että näitä löydöksiä ei kuitenkaan tehty luokkatiloista, joissa oppilaat ovat jatkuvasti, hän muistuttaa.

Rangell luottaa SYK:n hoitavan tilat kuntoon syksyksi.

Kiinteistökehitysjohtaja Aki Havia myöntää, että laaja tutkimus olisi ollut paikallaan. Sitä ei kuitenkaan osattu teettää, koska SYK:n tietoon ei ollut tullut viitteitä ongelmista.

– OKL:n ja Normaalikoulun rehtoreiden kautta saatu ensimmäinen palaute oli, että siellä ei ole ongelmaa. Mitään kunnon palautetta ei oikeastaan saatu, jotain epämääräistä tuli ja sen takia asiaa ryhdyttiin selvittämään. Koska alkuselvitys oli huono, on sitä jouduttu kompensoimaan laajalla tutkimuksella. (HäSa) SYK:n sisäilmatiedote ja Seminaarin koulun kuulumiset on luettavissa osoitteessa: http://reksinblogi.vuodatus.net/