Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kustaa Paturi saa tien Turenkiin

1800-luvulla vaikuttanut maamies Kustaa Paturi saa nimikkotien Turenkiin. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 200 vuotta hänen syntymästään. Janakkalalainen Kustaa Paturi oli syntynyt 1812 ja hän kuoli suurena nälkävuonna 1868.

Asian on ottanut esiin Markkulan Sukuseura, joka on tehnyt Janakkalan kunnalle esityksen jonkin kohteen nimeämisestä Kustaa Paturin muistoksi.

Janakkalan kunnanhallitus päätti maanantaina, että Turengin itäosan kaava-alueelta nimetään sopiva tie Kustaa Paturin mukaan. Kaava-alue sijoittuu osittain Paturin tilan entisille maille.

Kustaa Paturi oli syntyperältään talonpoikainen ja itseoppinut. Sanomalehtikirjoittajana ja paikallisena vaikuttajana hän otti ahkerasti kantaa moniin ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin, kuten köyhäinhoitoon ja kansakouluun. Maanviljelijänä hän oli edistyksellinen, ja hän osallistui myös talouselämään aktiivisesti.

Kustaa Paturi kirjoitti myös runokirjan “Huvilauluja Hämeestä”, joka julkaistiin vuonna 1842 ja käännettiin ranskaksi jo seuraavana vuonna. (HäSa)