Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leikkimökki apuna kielikylvyssä

Hämeenlinnan ainoa ruotsinkielinen päiväkoti Jappebo, saa syyskuussa leikkimökin pihaansa. Arkkitehti on piirtänyt mökin, joka toteutetaan yhteistyössä vanhempainyhdistyksen ja vankeinhoitolaitoksen kanssa.

Leikkimökki on suunniteltu vastaamaan lasten tarpeisiin, sillä kioskimaisessa mökissä voi leikkiä niin kotia kuin kauppaakin.

Jaarlin Päiväkotien johtaja Sari Louhio-Järvinen kertoo leikkimökin olevan suureksi avuksi varsinkin kielikylvyssä oleville lapsille. – Voi olla haasteellista saada lapset käyttämään ruotsia, mutta esimerkiksi kauppaleikit ovat hyvä tapata saada ruotsinkieli mukaan.

Jappebossa puhutaan ruotsia

Päiväkodin ohjaajat ovat kaksikielisiä, ja kaikki toiminta päivän aikana pyritään hoitamaan ruotsiksi. Ryhmän 19 lapsesta suurin osa tulee ruotsinkielisistä perheistä. Mukana on kuitenkin kielikylpyyn tulleita, joiden kotona puhutaan suomea.

Kun Jappebo aloitti toimintansa, mukana oli viisi lasta. Määrä on kolmessa vuodessa kasvanut lähes nelinkertaiseksi. Ojoisilla Kettumäessä sijaitsevan tarhan tilat ovat kohta täynnä.

Ruotsinkielisellä päiväkodilla on ostopalvelusopimus Hämeenlinnan kaupungin kanssa, joten perheille ei synny lisäkustannuksia. Tänä vuonna myös esiopetus on siirtynyt koululta Jappebohon.

Louhio-Järvisen mukaan herkkyys oppia vieraita kieliä tulee paljon aikaisemmin kuin 10-vuotiaana. – Kieli tulee sivutuotteena arjen rutiinien mukana. Lisäksi pidämme kielituokioita joissa kielen oppiminen on yhdistetty puuhasteluun.

Jappebossa ei ruotsiksi sanottua käännetä suomeksi, vaan lapselle pyritään näyttämään mistä on kyse. Sääntöjen kertominen ja riitojen ratkominen ovat tilanteita, jotka saattavat kuitenkin vaatia suomenkieltä.

Ruotsinkielisille luokille

Lasten taustasta riippuen kielitaito vaihtelee, mutta Louhio-Järvinen vakuuttaa kaikkien oppivan nopeasti ruotsia. Mikäli kouluvalmiudet ovat hyvin käynnissä, voi ruotsinkielinen esiopetus olla mielenkiintoinen vaihtoehto. – Esiopetusryhmissä on vielä tilaa, vinkkaa Louhio-Järvinen.

Päiväkodin rooli on tärkeä myös ruotsinkielisen koulutoiminnan kannalta. Lähes kaikki Jappebosta kouluun siirtyvät lapset valitsevat ruotsinkielisen luokan.

– Jos päiväkoti pysyy vireänä, auttaa se pitämään myös ruotsinkieliset koululuokat toimintakykyisenä, korostaa Louhio-Järvinen.

Tänä vuonna ruotsinkieliset luokat pääsevät Seminaarinkoulun tiloihin.

Makumatkalla päiväkodissa

Jaarlin Päiväkodit laajensi toimintaansa elokuun alussa.

Aulangolle avattu päiväkoti keskittyy luontokasvatukseen ja liikuntaan, kun taas Parolassa tarjoillaan liikunnan lisäksi taidetta.

Parolan ja Aulangon päiväkodeissa valmistetaan vielä ruoka itse, mutta jatkossa Aulanko saa ruoat Parolasta.

Muiden Jaarlin päiväkotien ateriat valmistetaan Poltinaholla, jossa sijaitsee suurin Jaarlin päiväkoti. Myös ruotsinkielisen Jappebon lapset syövät Poltinaholla valmistettua ruokaa.

– Oma keittiö on taloudelliesti järkevämpi ratkaisu, kuin tilata ruoka muualta, perustelee Louhio-Järvinen.

Päiväkodin johtaja intoutuukin kehumaan lapsia ennakkoluulottomiksi, sillä Jaarlin Päiväkodeissa ei syödä pelkkää perinteistä suomalaista ruokaa. – Meillä on sekä nepalilainen että suomalainen kokki, eli ruoka on kansainvälistä ja maukuja löytyy enemmän.