Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Edes sakot eivät saaneet kyytiläisiä käyttäytymään

Lauantaina järjestetyssä Linna Cruisingissa ihmisiä jopa sakotettiin heidän roikuttuaan autojen ikkunoista.

– Ihmisiä kehotettiin muuttamaan matkustustyyliä, sillä autosta roikkuminen on täysin luvatonta. Poliisi myös sakotti kyytiläisiä, jos käskyt ja kehotukset eivät tehonneet, kertoo apulaispoliisipäällikkö Martti Salmela Kanta-Hämeen poliisista.

Tapahtumaassa annettiin kuljettajille ja autoissa matkustaneille yhteensä kymmeniä suullisia huomautuksia ja viisi rikesakkoa.

Autosta pudonnutta naista varoitettiin

Valvonnasta huolimatta kulkueeseen osallistunut Mari Vartia putosi kadulle roikuttuaan ikkunasta. Hänet kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan.

– Putoaminen oli todella paha onnettomuus, vaikka ajoimme hiljaa. Selässäni on useita murtumia ja oli hiuskarvan varassa, ettei käynyt pahemmin. Vasta maanantaina sain luvan nousta ensi kertaa seisomaan, Vartia kommentoi.

Poliisi oli jo ennen tapaturmaa antanut autoseurueelle kolme-neljä huomautusta, mutta ikkunasta roikkuminen jatkui. Vartia syyttää hölmöilystä itseään.

– En vain totellut kieltoja, koska ajattelin, että ikkunalla istuminen kuuluu juttuun. Jälkeenpäin ajateltuna neuvo pysyä auton sisällä oli viisas.

Kiipeily ei kuulu letkan etikettiin

Myös tapahtuman järjestäjät korostivat käsiohjelmissa, tapahtuman internetsivuilla ja kuulutuksissa, että autoissa on käyttäydyttävä hyvin.

– Letkaetiketti on meille tärkeä asia ja toivomme varovaisuutta. Ehkä tämä harmillinen tapaus toimii varoittavana esimerkkinä, Linna Cruisingin tiedottaja Laura Majaniemi summaa.

Vartian putoamisen myötä poliisi teki tapauksesta rikosilmoituksen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Salmela on pahoillaan tapauksesta. Hän kuitenkin korostaa, ettei poliisi voi ryhtyä lapsenvahdiksi.

– Tapahtuman laajentuessa poliisille on kertynyt enemmän paimennettavaa. Ison tapahtuman myötä tulee myös ongelmia. Valvoimme tapahtumaa niillä voimavaroilla, mitä meillä oli käytössä. Hälytystehtävätkin on hoidettava.

Kanta-Hämeen poliisin lisäksi myös Liikkuva poliisi osallistui tapahtuman järjestyksenpitoon.

Järjestäjien suunnitelmat olivat kunnossa

Salmela antaa kiitosta tapahtuman järjestäjille, jotka olivat hankkineet paikalle järjestyksenvalvojia ja liikenteenohjaajia suunnitelmien mukaan. Järjestäjät tekivät yhteistyötä poliisin kanssa ja kokonaisuudessaan järjestelyt sujuivat hyvin.

– Oli hyvä, että autoletka eteni Valtatie 3:n kohdalla tien normaalia 80 kilometrin tuntinopeusrajoitusta hitaammin.

Osallistujamäärän kasvamiseen osattiin varautua myös järjestämällä parkkitilaa pellolle. Salmelan mukaan nyt tienvarsipysäköiminen ei aiheuttanut ongelmia, kuten viime vuonna.

Majaniemen mukaan tapahtuman valtava kasvu ylitti järjestäjien odotukset. Linna Cruisingiin osallistui noin tuhat harrasteautoa ja arviolta 350–400 moottoripyörää. Kävijöitä oli noin 8 000 ja talkoolaisia 140. (HäSa)