Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaara vaanii Pälkäneentiellä

80 kilometriä tunnissa on aivan liian korkea nopeusrajoitus Pälkäneentiellä kohdalla, jossa sattui Hattulassa tiistaina kaksi kuolonuhria vaatinut liikenneonnettomuus. Tätä mieltä on Katinalassa asuva ja päivittäin Pälkäneentietä käyttävä Kaisa Korttila.

– Rajoitus on ehdottomasti laskettava kuuteenkymppiin, sanoo kahden Hurttalan koulun oppilaan äiti, joka on erityisen huolestunut lasten turvallisuuden puolesta.

Oikea paikka korkeammalle nopeusrajoitukselle on Kaisa Korttilan mielestä vasta Rahkoilan risteyksestä eteenpäin.

Korttila toivoo autoilijoiden muistavan, että Pälkäneentien varressa on useita pikkuteiden liittymiä ja niiden kohdalla väistämättä myös ison tien ylittävää liikennettä, autoilijoita, pyöräilijöitä ja jalankulkijoita.

Tien yli kulkevat niin koiranulkoiluttajat kuin lapsetkin. Esimerkiksi venerantaan johtava liittymä on vaaranpaikka, jonne pikkupojat saattavat pyöräillä toisinaan varomattomasti. Kaisa Korttila jakaa kiitosta läheiselle Hurttalan koululle, jossa hänen mukaansa on puututtu tiukasti lasten liikennekäyttäytymiseen.

– Jos opettaja on sattunut näkemään varomatonta pyöräilyä, on siitä seurannut palaute koululla, mikä on aivan oikein.

Ensi syksynä 60 km/t?

Liikenneturvallisuusvastaava Marko Kelkka Uudenmaan ely-keskuksesta lupaa, että nopeusrajoituksen alentamista harkitaan. Aikaisintaan 60 km/t-nopeusrajoitus noin 3 kilometrin tieosuudelle voi tulla jo ensi syksynä.

– Nopeusrajoitus otetaan nopeasti tarkasteluun, vaikka tie onkin leveä ja myös näkyvyys on hyvä, mitkä eivät sinänsä puolla alentamista.

Marko Kelkka sanoo, että mahdolliset tietekniset puutteet tutkitaan aina, kun näin vakavia onnettomuuksia sattuu.

– Halutaan ehdottomasti tehdä kaikki voitava, ettei vastaavaa pääsisi tapahtumaan ainakaan samassa paikassa.

Myös tutkijalautakunnan raportissaan aikanaan mahdollisesti mainitsemiin puutteisiin tienpitäjä lupaa reagoida.

Kesäkuussa samaisella Pälkäneentiellä Hattulassa Siukolantien risteyksessä sattuneen kuolonkolarin jälkeen on keltaisia viivoja jatkettu ja lisäksi asennettu sivutien risteyksestä varoittavat liikennemerkit.

Pyhän Ristin tien ja Kalliolantien risteyksen kohdalla ei ainakaan viiteen vuoteen ole sattunut tiistaisen kaltaisia vakavia onnettomuuksia.

– Pidemmän aikavälin korjauksia voivat olla liittymien katkaisu ja kanavointi, sanoo liikenneturvallisuusvastaava Marko Kelkka Uudenmaan Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksesta.

Pälkäneentie on onnettomuuspaikalla erittäin vilkas. Liikennemäärä on jopa 7 800 ajoneuvoa vuorokaudessa.

On muistettava katsoa peiliin

Raskaan kaluston kuljettajana itsekin toimiva Juhani Simola Pekolasta ei ole vakuuttunut, että nopeusrajoituksen alentaminen toisi parannusta Pälkäneentien turvallisuuteen.

– Nythän tien varressa on pyörätie ja leveyttäkin riittää, joten alempi nopeusrajoitus ei välttämättä ole ainakaan ainoa ratkaisu.

Simola moittii etenkin sivuteiden läpiajoristeyksiä vaarallisiksi.

– Monin paikoin muualla ne onkin poistettu.

Juhani Simola toivoo henkilöautojen kuljettajien muistavan raskaiden kuljetusten luonteen. Autot ovat kymmenien tonnien painoisia, eivätkä pysähdy hetkessä. Tilanteet tulevat eteen lisäksi äärimmäisen nopeasti, eli ennakointi on arvossaan.

– Isoa autoa ei osata ottaa huomioon. Peiliin ei katsota, eikä älytä, että raskaan ajoneuvon ilmajarrut eivät toimi niin nopeasti kuin henkilöauton nestejarrut, sanoo linja-autoa kuljettaessaan pikkuautojen äkkijarrutuksia ja -kääntymisiä huomannut Simola. Jarrutuksen jälkeenkin massa vie isoa autoa vielä pitkän matkan eteenpäin.

Juhani Simola toivoo, että raskaan liikenteen kuljettajia ei syyllistettäisi ainakaan sellaisista asioista, joille he eivät voi mitään.

Murheellisena Hattulan onnettomuuspaikalla kävi keskiviikkona myös Aili Jokinen Kangasalta.

– Miksi ihmiset eivät käytä vilkkua ajoissa, hän kysyy ja toivoo autoilijoiden muutenkin tarkistavan ajokäytöstään. Liikenteessä näkee aivan liian usein esimerkiksi ohituksia keltaisten sulkuviivojen kohdalla.

Kääntyminen on iso riski

Komisario Ilkka Iivari Kanta-Hämeen poliisilaitokselta muistuttaa myös vilkun käytöstä ja siitä, että kääntyminen ja pysähtyminen vilkkaalla tiellä on aina riski, jonka hirvittävyyttä ei usein muisteta.

Iivari varoittaa autoilijoita liikaa keskittymästä nykyisin yleisen navigaattorin viime tipassa antamiin ohjeisiin.

– Ratin takana huomio pitää keskittää ajamiseen, ei mihinkään muuhun. (HäSa)