Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mykkäelokuvafestari tarjoaa saksalaista

Forssan elävien kuvien teatteri palaa vuoden 1906 henkeen elo-syyskuun vaiheessa, kun siellä järjestetään 13. kansainväliset mykkäelokuvafestivaalit.

Juhlien teemana on tänä vuonna saksalainen elokuva. Esille pääsevät muun muassa sellaiset ohjaajasuuruudet kuin Karl Grune, Leopold Jesner ja F.W. Murnau.

Murnaulta nähdään muun muassa elokuvat Fantom (1922), Viimeinen mies (1924) ja Herr Tartüff (1925). Lauantain 1.9. iltanäytökseen mahtuu myös maailman kauneimmaksi elokuvaksi sanottu Auringonnousu (1927) F.W. Murnaulta.

Auringonnousu (A song of two humans) oli Murnaun ensimmäinen Hollywood-elokuva. Se ei menestynyt ilmestyessään kovin hyvin, mutta on sittemmin valittu maailman parhaiden elokuvien joukkoon. Elokuva-akatemia palkitsi sen mm. erikois-Oscarilla taiteellisesta toteutuksesta 1929.

Forssassa Auringonnousua säestää juhlien monivuotinen vieras Trio Mutual.

Festivaalin päänäytöksenä 1.9. nähdään Suomessa ennen näkemätön spektaakkeli Faaraon vaimo. Ernst Lubitschin elokuva on vuodelta 1922. Säestyksestä vastaa Kari Mäkiranta.

Muut säestäjävieraat ovat mykkäelokuvajuhlien musiikkillinen kummisetä ja vakiovieras Hillel Tokazier, hyväntuuen-duo Jonathan Hutching ja Claude Boulilin sekä Jarmo Saari. (HäSa) Forssan kansainväliset mykkäelokuvafestivaalit 31.8.–2.9.