Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päiväksi Japaniin Riihimäelle

Riihimäen taidemuseo avaa lauantaina ovet Japanille. Suomalaiset kohtaavat japanilaisen kulttuurin kendon, cosplayn, origamin ja teeseremonian äärellä Waku-Waku Japan tapahtumassa.

– Japani ja japanilaisuus ovat muoti-ilmiö, joka tuntuu voimistuvan jatkuvasti erityisesti nuorten, mutta muidenkin keskuudessa. Suomalaiset ja japanilaiset ovat sukulaissieluja, pohtii Riihimäen taidemuseon amanuenssi Tanja Pääskynen.

Japanilaisista ukiyo-e-puupiirroksista koottu näyttely Kelluvan maailman lumo on houkutellut jo koko kesän ajan väkeä Riihimäelle ja inspiroi tapahtumapäivän kokoamiseen.

Tanja Pääskynen kertoo taidemuseon haluavan rakentaa kuvaa japanilaisuudesta suomalaisten keskuudessa.

Lolitat liikkeelle kohti museota

Facebookissa leviää parhaillaan kutsut nuorille pukeutua cosplay-pukuihin ja lähteä Riihimäelle. Taidemuseoon odotellaan erilaisia roolihahmoja sekä lolita-pukuisia nukketyttöjä, joille puku avaa ovet ilmaiseksi.

Taistelulaji kendoa harrastavat pääasiassa miehet, cosplayta pukeutumisesta ja rooleista innostuneet tytöt, kun taas origamin paperitaittelu ja teeseremonia ovat tuttuja kaikille.

Hyvinkään Kendoseura antaa vuosisataisesta miekkailu-taistelulajista lauantaina kolme näytöstä, joissa esitellään Iaidoa, Kata ja Kendo.

Elisabeth Asikainen taittelee paperista paperiesineitä origaminäytöksessään.

– Origamia opetellaan myös paperityöpajoissa, joissa kaikilla on mahdollisuus kokeilla taitojaan, kertoo Tanja Pääskynen.

Japanilaista teeseremoniaa esittelee Urasenke Tankokai Chaido, tamperelainen teeseura.

Graafikko esittelee puupiirrokset

Kelluvan maailman lumo avaa tien japanilaiseen kulttuuriin.

Jopa 300 vuotta vanhojen piirrosten symboliikka ja aihepiirit ovat suomalaisille vieraita, joten teosten omistaja, graafikko Tuula Moilanen vierailee taidemuseossa lauantaina esittelemässä näyttelyn.

– Manga ja anime nojaavat vuosisatoja vanhaan puupiirrosten maailmaan vaikka ovatkin eriytyneet moninaisiksi alakulttuureiksi, kertoo Tuula Moilanen.

Graafikko toi puupiirrokset Suomeen Japanista, jossa on asunut, opiskellut ja työskennellyt 20 vuotta.

Waku-Waku Japan! Tapahtuma alkaa Riihimäen taidemuseossa lauantaina 1.9. kello 13.