Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sota-ajan lottatiedon keruulla on jo kiire

-Ilmavalvontatehtävissä oli varsinkin pimeän aikaan näkevinään kaikenlaista kunnes tajusi, ettei piste näkökentässä liiku, sanoo lottatehtävissä talvi- ja jatkosodan aikaan toiminut Hilkka Green.

Hämeenlinnalainen Hilkka Green kertoo lottakokemuksistaan Esa Sirosen ja Raimo Salon elokuvassa, johon sen tekijät haastattelevat noin kuuttakymmentä naista eri puolilla maata.

Valmistuva elokuva Lottien viimeinen testamentti on tekijöidensä neljäs sota-ajan naisista kertova filmi.

-Nyt alkaa olla kiire kerätä realistista tietoa sota-ajan lottatoiminnasta, Salo sanoo.

Hän kertoo panneensa merkille, että miesten lailla naiset kotiuduttuaan kärsivät sopeutumisongelmista. Nyt talteen kerätään myös kipeät asiat. Sotien jälkeen näistä asioista piti vaieta vuosiksi.

Hilkka Greenin mukaan monet lottina toimineet pelkäsivät valtiollista poliisia ja sen vuoksi valmistautuivat jopa muuttamaan pois maasta.

Joulutähdet

Rintamajoulun 1943 Hilkka Green muistaa olosuhteista huolimatta tunnelmallisena.

-Parakissa sijainneen ruokasalin koristeiksi leikkelimme tähtiä juustopaperista ja rakensimme himmeleitä. Aattona avasimme kotoa tulleet paketit ja kirjeet.

Asemasodan aikana sotatoimialueella Hilkka Green joutui pommitukseen kerran.

-Pelätä en osannut, nuori kun olin.

Lottatehtävissä Hilkka Green toimi ensin Äänislinnassa, missä suoritti radistikurssin – ja myöhemmin puhelinlottana Soksun kylässä.

Rutiiniksi muuttuneen arjen katkaisivat harvakseltaan viihdytyskiertueet.

Hilkka Greenillä on yhä tallella lottaystäviltään joululahjaksi saamansa vieraskirja, johon ovat tervehdyksensä kirjoittaneet lottien lisäksi monet 25.4.1944 paikalla olleista sotilaista.

Kotiin

Vielä samana keväänä Green sai komennuksen kotiin ja ilmavalvontatehtäviin.

-Ilmavalvontaa tehtiin pareittain, mutta puhumatta. Kaksi tuntia kerrallaan. Öisin, kun oli hiljaista, kiikaroitiin tähtiä taivaalta.

Riihimäen pommitus aiheutti hälytyksen myös Hämeenlinnaan. Desantteja ihmiset pelkäsivät Hämeessä saakka.

Matkasta rintamalta kotiin hänelle ovat jääneet mieleen rautateillä vastaan tulleet saksalaisten sotilaiden junakolonnat. Niillä oli muihin nähden etuajo-oikeus.

Lottatehtävissä Hilkka Green seurasi äitinsä jalanjälkiä.

Järjestöön hän liittyi kuudentoista ikäisenä vuonna 1935 ja toimi rintamalla viestintälottana.

-Ajattelimme silloin niin isänmaallisesti. (HäSa)