Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeriö esittää parannuksia sikaloihin

Maatalousministeriössä on valmisteltu kaikessa hiljaisuudessa uutta sikojen hyvinvointiasetusta, joka toisi mukanaan monia uudistuksia sikaloihin.

Maatalousministeri Jari Koskinen (kok.) kertoo, että kyse on muun muassa lattiamateriaaleista ja lantaritilöistä.

-Ritilöiden väliä esitetään pienennettäväksi. Lisäksi luonnoksessa määritellään uusiksi karsinakoot sekä virikemateriaalit, Koskinen kertoo.

Pian lausuntokierrokselle lähtevä esitysluonnos tarkoittaisi sikatilallisille lisää kustannuksia, kun sikaloiden uudistuksiin pitäisi investoida.

-MTT:n laskelmien mukaan kyse olisi noin 2-4 sentin lisäkulusta kiloa kohden. Se siis lisää kustannuksia alalla, joka on jo ennestään kustannusvaikeuksissa, Koskinen kertoo.

Ministeri empii kantaansa

Koskinen itse ei ole vielä päättänyt kantaansa asetusehdotukseen.

-Olen ministeriön virkamiehillekin sanonut, etten ole henkilökohtaisesti sitoutunut tähän juuri näiden kustannusvaikutusten vuoksi. Lisäksi esimerkiksi ritilöiden välien tiivistäminen voi vaikeuttaa sikaloiden puhtaanapitoa, Koskinen kertoo asetusluonnoksen pulmista.

Hän muistuttaa, että asetukseen määritellään siirtymäaika.

-Tilallisia ei voi kertaheitolla asettaa liian vaikeaan tilanteeseen. Mutta on joka tapauksessa hyvä, että asiasta keskustellaan. Katsotaan, millainen asetuksesta lopulta tulee, Koskinen sanoo.

Asetuksen sisällöstä on tarkoitus järjestää alkuvuodesta seminaari, johon tuotaisiin myös viimeisin tutkimustieto sikojen hyvinvoinnista.

Avoimuutta kaivataan

Perjantaina MTK Hämeen syyskokouksessa puhunut Koskinen otti kantaa viime viikkojen sikakohuun, joka alkoi Oikeutta Eläimille -yhdistyksen julkaisemasta uudesta videomateriaalista.

-Ajoitus ei ollut varmasti kenellekään yllätys. Tämä tuo varmasti taas paljon lisätyötä sika-alalle, Koskinen kommentoi.

Hänen mukaansa kukaan ei voi hyväksyä eläinten huonoa kohtelua. Koskinen kuitenkin muistuttaa, että sika-ala on jo tehnyt itsekin paljon toimenpiteitä eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi.

-Tiedottaminen näistä asioista tuntuu vain olevan hyvin vaikeaa. On paljon ihmisiä, joilla ei ole enää mitään kiinnekohtaa maaseutuun ja joille kaikki on uutta, outoa ja ihmeellistä, Koskinen toteaa.

Hän arvioi, että lihantuotannon loppumiseen tähtäävien ääriliikkeet saavat helposti sympatiaa mediassa. Hänen mukaansa sika-alan täytyy tiedostaa, kuinka julkisuus toimii ja pyrkiä vastaamaan ihmisten tiedonjanoon.

-Oli hyvä idea turkistarhaajilta avata ovet ihmisille, jotta nämä pääsevät itse tutustumaan olosuhteisiin. Samalla tavalla voitaisiin toimia muuallakin, Koskinen kehottaa. (HäSa)