Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulupukki turvautui hevoskyytiin

Hämeenlinnaan joulukautta avaamaan tullut joulupukki liikkui tänä vuonna hevoskyydillä, kun lumesta ei ollut tietoakaan lauantaina. Myös tontut olivat jääneet kotiin Korvatunturille hoitamaan Petteriä ja muita poroja sekä ahertamaan lahjojen teossa.

Tonttujen virkaa tekivät Hämeen ratsukillan uljaat perinnesoturit pukeutuneina asuun, jossa ratsuväki tuli Hämeenlinnaan vuonna 1919. Ratsuväestä muodostettiin vuotta myöhemmin Hämeen ratsurykmentti.

-Nämä virkaatekevät tontut ovat oikein tomeria, vaikka hatun väri onkin väärä. Minua kuljetetaan turvallisesti kaupungilla, pukki kiitteli ratsukillan miehiä. Myös kiesit olivat pukille mieleen.

-Oikein simpsakat kärryt, ja puolipitkät valotkin, hän kiitteli kynttilälyhdyin varustettua yksihevosvoimaista ajopeliään.

Pukin vierailu Hämeenlinnan torilla oli menestys, lapsia oli paikalla pukin laskujen mukaan kolmisen sataa.

-Ainahan täällä on ollut paljon lapsia minua tervehtimässä, pukki tuumi ennen kuin jatkoi matkaansa kaupungin muihin joulunavaustapahtumiin.

Pukki on Micon vanha tuttu

Yksi lapsista oli Mico Holmström, 5, joka ojensi pukille myös kirjeen. Arvattavasti kuori sisälsi ainakin lahjatoiveita. Mico kertoi tavanneensa pukin nyt kolmatta kertaa. Viime vuonna pukki oli ensin Reskalla ja kävi sitten aattona Micon kotona. Tänä vuonna tonttu on jo tuonut hänelle pikkujoululahjan parvekkeelle, mutta tonttua Mico ei ollut tavannut.

Mutta eipä tonttuja joulun alla voikaan tavata muutoin kuin pukin seurassa, sillä tonttujen työnä on salaa urkkia ja kurkkia lasten käytöstä. Sehän tiedetään, miten lahjatoiveiden käy, jos tontut toteavat tuhmaksi.

Mico arvelee olevansa niin kiltti, että lahjoja on luvassa. Hänen äitinsä vahvistaa, että poika on huolehtinut tunnollisesti kolmesta tehtävästään; syönyt reippaasti, siivonnut omat lelunsa ja käynyt reippaasti nukkumaan ajallaan.

Taikametsä Iittalassa

Monen muun paikan lisäksi joulukausi avattiin myös Iittalan Lasimäellä. 2-vuotias Aava Sainio oli paikalla Pirkko-mummansa ja Anna-Kaisa-tätinsä kanssa.

Aavaa kiinnosti Tuija Piepposen rakentama satumetsä, jossa lymyili monien muiden eläinten kanssa kettu Repolainen.

-Monissa paikoissa on jouluseimi. Halusin tehdä jotakin samanlaista, mutta ilman uskonnollista sävyä, Piepposka kertoo.

Hän on koonnut satumetsän viereen joukon eri järjestöjen koristelemia joulukuusia joulun tunnelmaa luomaan.

Iittalan lasimäellä oli päivän mittaan monenmoista ohjelmaa kuten koiravaljakkoajelua ja kuluvan vuoden viimeinen Hämeen Sanomien tähtitapahtuma. Iittalan joulunavaus jatkuu myös koko sunnuntain.

Joulumyyjäisiä järjestettiin lauantaina monin paikoin ja joulun valmisteluihin liittyvistä alkavan viikon tapahtumista löytyy tietoa Hämeen Sanomien menokadulta. (HäSa)