Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keinukamarin lääkeselvityksessä ei löytynyt erikoista

Keinukamarissa käytetään rauhoittavia lääkkeitä pitkälle samaan tapaan kuin muissa vastaavissa vanhustenhuollon yksiköissä.

Tähän tulokseen on tullut ulkopuolisen asiantuntijan tekemä analyysi rauhoittavien psyykenlääkkeiden käytöstä Keinukamarissa.

Selvityksen on tehnyt Farentan monilääkitykseen erikoistunut asiantuntija. Farenta oy on Suomen suurin farmaseuttisia henkilöstöpalveluita tarjoava yritys.

Selvityksessä ei havaittu viitteitä laajasta, tahallisesta tai johdonmukaisesta psyykenlääkkeiden suositusten vastaisesta käytöstä. Keinukamarissa käytössä oleva lääkeaineet ovat vanhuksille parhaiten sopivia vaihtoehtoja lääkeaineryhmistään.

Muutenkin tilanne Keinukamarissa on selvityksen mukaan vanhustenhuollon yksiköille hyvin tyypillinen.

Jonkin verran parannettavaa liittyy bentsodiatsepiinien säännölliseen, pitkäaikaiseen käyttöön rauhoittavana lääkkeenä tai unilääkkeenä.

Sairaanhoitajat mukana

Selvitys tehtiin siten, että kaikkien potilaiden lääkelistat käytiin läpi osastojen sairaanhoitajien kanssa.

Päähuomio kiinnitettiin psyykenlääkkeiden käyttötarkoitukseen sekä käytön tiheyteen ja säännöllisyyteen.

Sairaanhoitajien kanssa keskusteltiin psyykenlääkkeiden turvallisen käytön periaatteista, suositusten vastaisen käytön aiheuttamista ongelmista ja annettiin käytännön neuvoja, kuinka toimia mm. vieroitustilanteissa.

Hoivakodin käytäntöihin kuuluu, ettei potilaille anneta missään tilanteessa tarvittavia psyykenlääkkeitä lääkelistan ulkopuolelta konsultoimatta lääkäriä.

Tarvittavaan käyttöön tarkoitetut lääkkeet säilytetään erillisessä kaapissa ja niitä käyttöön otettaessa lääkkeenantaja kirjaa ja kuittaa antamansa lääkeannoksen sekä potilaan. (HäSa)