Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Radioamatöörit ilmaveivasivat voiton Suomeen

Suomalaiset olivat aktiivisimpia radioamatöörejä lokakuussa järjestetyissä Pohjoismaiden mestaruuskisoissa.

Ruotsin pitkä voittoputki kisoissa päättyi, kun suomalaiset saivat vuorokauden aikana radioaalloille yli 400 alan harrastajaa keräämään pisteitä. Lopulta suomalaiset saivat enemmän pisteitä kuin kaikki muut Pohjoismaat yhteensä.

Suomessa on noin 6000 radioamatööriä. Kun kisaan osallistui heistä yli 400 ja lisäksi mukana oli apujoukkoja, niin lähes joka kymmenes alan harrastaja oli tavalla tai toisella mukana maaottelussa.

Suomen radioamatööriliitto kutsuikin tiedotteessaan saavutusta radioamatöörien ilmaveiviksi ja vertasi voittoa Ruotsista jopa jääkiekon MM-kultaan.

Maaotteluvoiton lisäksi suomalaiset nappasivat kolmoisvoiton yksilösarjoissa.

Vuorokausi radioaalloilla

Jo vuodesta 1959 lähtien vuosittain käyty radiokilpailu Scandinavian Activity Contest kestää vuorokauden ajan. 24 tunnin aikana kilpailijat yrittävät saada mahdollisimman suuren määrän radioyhteyksiä Pohjoismaiden ulkopuolelle.

Tänä vuonna kilpailijat olivat päivän aikana yhteydessä yli 1400 muuhun radioamatööriin Euroopassa ja yli 700 Euroopan ulkopuolella. Yhteyksiä otettiin niin puhumalla kuin sähköttämälläkin ja pisteitä jaettiin yhteyksien maantieteellisen etäisyyden, nopeuden ja tarkkuuden perusteella.

Hämeenlinnasta kisaan osallistunut Jari-Matti Finnberg tavoitti kaksikymmentä radioharrastajaa lähinnä Euroopasta.

-Kypros oli itselleni uusi maa, muuten yhteydet olivat lähinnä Keski-Eurooppaan, Finnberg kertoo.

Aloittelijoiden rookie-sarjassa 20. sijalle noussut Finnberg oli ensimmäistä kertaa mukana kilpailussa. Koko vuorokautta hän ei radioaalloilla roikkunut, mutta teki osansa kokonaispisteiden keräämiseksi Suomeen.

-Tärkeintä oli osallistua ja kerätä kokemusta, puheradiolla yhteyksiä maailmalle ottava Finnberg sanoo.

Kilpailun järjesti Suomen Radioamatööriliitto SRAL ja sen tulokset julkistettiin keskiviikkona Helsingissä. (HäSa)