Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hauhon vanha raitti hakkaa Pispalan

Kuin ihmeen kaupalla Hauhon Vanha raitti on säilynyt nykypäivään

Nyt mietitään voisiko vanhan joukkoon rakentaa uuttakin alueen luonnetta muuttamatta.

Nahkuri, suutari, seppä, maalari, satulaseppä, olkitöidentekijä, harjantekijä, tuulimylläri, peltiseppä-tinuri, turkkuri, ompelija, kätilö, hieroja-kuppari…

Kauppa, posti, majatalo, pankki, leipomo, viinitupa-krouvi, apteekki, kioski…

Hauhon Vanhan raitin alue on ollut kuin pieni kaupunki.

Edelleenkin vanhalla raitilla asuva Matti Taponen on kartoittanut palvelut, joita alueella on ollut tarjolla silloin, kun se oli parhaimmillaan. Joka mökissä asui käsityöläisiä. Kaikki palvelut sai omasta kylästä.

Jos jotain piti kaupungista hakea, linjalaiva lähti joka päivä oman kylän rannasta.

Yli sata vuotta sitten Hauhon kirkon tornista otettu valokuva kertoo, kuinka Vanhan raitin alue oli todella tiiviisti rakennettu.

Pääosa niistä on rakennettu 1800-luvun loppupuolella, mutta jäljellä on vielä 1700-luvun puoleltakin periytyviä rakennuksia. Taloja on edelleen kiinni toisissaan, mutta osa on vuosien saatossa hävinnyt.

Vanhan raitin alue on säilyttänyt kuin ihmeen kaupalla alkuperäisen luonteensa. Asemakaavalla sitä ei ole suojeltu, mutta ehkä aluetta suojeli pitkää se, että sitä on pidetty vähäväkisten ihmisten asuinalueena.

Alue koostuu entisten maatalojen pihapiireistä ja järveen viettävän rinteen täyttävät niiden alustalaisten mäkituvat.

Vaikka järvimaisema on mitä parhain, Vanhan raitin ydinosa on varjeltunut 70-luvun arkkitehtuurilta ja 80-luvun ökyrakentamiselta.

Tällä hetkellä se onkin ainutlaatuinen kulttuurimaisemakokonaisuus ja parhaiten säilyneitä kirkonkyläkokonaisuuksia koko Suomessa.

Vuodesta 1990 Vanhan raitin alueella on toiminut aktiivinen kyläyhdistys.

Wanha Raitti ry toimii arvokkaan historiallisen ympäristönsä kunnostamiseksi ja perinteiden elävöittämiseksi. Järveä on kunnostettu, maisemaa hoidettu, nimikylttejä hankittu ja rakennettu jopa näkötorni.

Tänä vuonna Vanhan raitin alue valittiin vuoden hämäläiseksi kyläksi.

Sikäli se on erikoinen kirkonkylän keskusta, että se on muuttunut vapaa-ajan alueeksi. Asukkaista 80 prosenttia asuu muualla.

Lue lisää Hauhon Vanhasta raitista sunnuntain Hämeen Sanomista!