Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Thai-market herättelee makunystyröitä

Thaimaalaissyntyinen Petchanok Venäläinen esittelee ylpeänä Hätilässä tällä viikolla ovensa avaavan Thai Asian Market -ruokakauppansa erikoisuuksia.

Hyllyillä on merilevälevyjä, aasialaisia mausteseoksia ja tahnoja, erilaisia riisejä ja nuudeleita, soija- ynnä muita kastikkeita, pakastettuja mereneläviä, valmiita purkkiaterioita ja makeisia. Muun muassa.

Valikoima tulee sisältämään noin 1200 erilaista tuotetta.

– Löysimme netistä kaksi hollantilaista maahantuojaa ja yhden suomalaisen tavarantoimittajan. Kaikki tuotteet ovat laadukkaita: tutkittuja ja valmiiksi tullattuja, Petchanok Venäläinen ja hänen aviomiehensä Janne Venäläinen kertovat.

Kohta kuusi vuotta naimisissa ollut pariskunta piti samannimistä myymälää Tampereella vuoden.

– Kilpailu siellä oli liian kovaa. Ajattelimme tulla Hämeenlinnaan, koska täällä ei vielä ole aasialaisen ruoan kauppaa. Enää ei tarvitse mennä ostoksille Helsinkiin tai Tampereelle, Viialassa asuva pari selvittää.

Eksoottinen ruoka kiinnostaa suomalaisia

Tampereella heidän kaupassaan kävi kaikenmaalaisia asiakkaita, ei vain aasialaisia.

– Noin 60 prosenttia asiakkaista oli syntyperäisiä suomalaisia. Moni haluaa tehdä eksoottisia ruokia kotona, Janne Venäläinen kertoo.

– Haluan, että suomalaisetkin oppivat laittamaan ruokaa, jota he ovat maistaneet matkoillaan Thaimaassa. Useissa tuotteissa on mukana valmistusohjeita, ja minäkin voin niitä antaa, Petchanok Venäläinen lupaa.

He toivovat myös maahanmuuttajien löytävän putiikin.

Hinnoittelun he kertovat seuraavan yleistä suomalaista tasoa; osa tuotteista saattaa olla halvempia kuin tavallisissa ruokakaupoissa, mutta jotkin erikoistuotteet voivat olla keskimääräistä hintavampia.

Kauppaa pitää Petchanok Venäläinen, hänen miehensä ollessa töissä toisaalla.

– Tarkoitus vaimon olisi tästä palkkaakin saada, ettei menisi ihan talkoiksi tämä homma, Janne Venäläinen tokaisee.

Sopivat tilat löytyivät entisen Hämeen Monihoidon toimitiloista Ruutikellarintie 1:stä. Sekä ylä- että alakerrassa on tilaa 80 neliömetriä, mutta vain katutason tilat ovat varsinaista myyntitilaa.

Remonttia Venäläiset ovat paiskineet hartiavoimin, ja suunniteltua avajaispäivää jouduttiin siirtämään noin viikolla eteenpäin.

Etelän lämmöstä Suomen pakkasiin

Pariskunta tapasi toisensa Thaimaassa diskossa. Suomeen Petchanok saapui vuonna 2005 kahden lapsensa kanssa.

Kulttuurishokki oli melkoinen.

– Kun saavuin joulukuussa lentokentälle, kaikki oli aivan valkoista! Katselin ja ihmettelin, missä ovat kaikki vihreät puut. Mutta Suomi on puhdas, kaunis maa, ja täällä on hiljaista, koska täällä ei ole niin paljon ihmisiä kuin Thaimaassa. Tosin thaimaalaiset hymyilevät paljon enemmän kuin suomalaiset.

Häntä on ihmetyttänyt myös ympärillään näkemien eläinten paljous.

– Thaimaalaisten on pakko syödä eläimet heti ruoaksi, Petchanok Venäläinen nauraa. (HäSa)