Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkon pullot voi palauttaa myös lähikauppaan ensi keväästä lähtien

Hämeenlinnalainen Pekka Helander työntää pulloja Idänpään Alkon ja S-marketin yhteiseen pulloautomaattiin.

-Tämä on meidän lähikauppamme, Helander toteaa, kun häneltä utelee, mitä mieltä hän on uudistuksesta, jonka mukaan myös Alkon pullot voi ensi keväästä lähtien palauttaa jopa lähikauppaan.

-Ihan hyvä idea se joka tapauksessa on. Vielä kun saisi Lidlin pullonpalautuksen samaan järjestelmään, mies miettii ja huikkaa perään, että pullonkerääjien verotussuunnitelma sen sijaan on ihan hölmö idea.

Suomen Palautuspakkaus oy:n, Palpan toimitusjohtaja Pasi Nurminen ei vielä lupaa, että Lidlin pullot voisi palauttaa joka kauppaan.

-Lidl on jo mukana samassa tölkkijärjestelmässä, mutta heillä on oma muovipullojärjestelmänsä. Käymme Lidlin kanssa neuvotteluja koko ajan, että pääsisimme siinäkin samaan järjestelmään.

Jätelain kanssa käsikynkkää

Alkon lasipullojen palautus kaikkiin vähittäiskauppoihin on näillä näkymin mahdollista ensi keväästä lähtien.

-Suunnitelmissa oli, että palautus olisi otettu käyttöön jo viime keväänä, mutta halusimme odottaa jätelain hyväksymistä. Tähtäämme sen kanssa samaan aikatauluun.

Uusi jätelaki tulee voimaan ensi keväänä.

Tuleva järjestelmä perustuu lasipullojen raaka-aineen kierrättämiseen. Jo nyt suurin osa Alkoon palautettavista pulloista kierrätetään uusiolasina. Sama systeemi halutaan myös vähittäiskauppoihin.

-Kierrätyslasipullojen ansiosta yhä useammasta juomapakkauksesta tulee pantillinen.

Nurmisen mukaan valtakunnallinen järjestelmä koskee kaikkia vähittäiskauppoja.

-Kauppojen ei tarvitse enää tehdä isoja investointeja uuden järjestelmän takia, jos investoinnit tehtiin jo vuonna 2008, kun pantilliset kierrätysmuovipullot tulivat markkinoille.

Tuhansien pullojen ruljanssi

Nurmisen mukaan muutos näkyy selkeimmin kauppojen takahuoneissa, jonne täytyy mahtua uusi keräysastia Alkon pulloille.

-Pullonpalautukseen tulee viikoittain tuhansia viinipulloja. Viime viikolla tuli 3 600. Yhteen astiaan mahtuu 400 pulloa, Niina Koivumäki Idänpään Alkosta laskee.

Koivumäen mukaan Idänpään Alko on pullonpalautuksen suhteen vielä pieni; Tiiriön Citymarketin pullonpalautusautomaatti käsittelee huomattavasti enemmän pulloja.

-Ovathan hanapakkaukset vähentäneet pullojen määrää, mutta kyllä niitä vielä liikkuu.

Palpa jatkaa edelleen myös muiden juomapakkausten kierrätystä. Uudelleen täytettävien pullojen, kierrätysmuovipullojen ja tölkkien kierrätys toimii entiseen tapaan myös tulevaisuudessa.

Palpa hallinnoi pullojen ja tölkkien palautusta Suomessa. (HäSa)