Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsirakkaus tuo leivän Satu Haukalle

– Minä uskallan! Jo 14-vuotiaana hankin kesätyötä ja hoidin yhdeksänkuista vauvaa kuukauden. Nyt aikuisiällä olen yhdistänyt lastenhoidon ja yrittäjyyden, nauraa Hausjärven Monnissa asuva Satu Haukka.

Kolmiosastoinen yksityinen päiväkoti Satumaa aukeaa Riihimäellä Räätykänmäessä elokuun ensimmäinen päivä ja Järvenpäässäkin pikapuoliin. Satumaa leikittää ja hoitaa lapsia myös kahdessa päiväkodissa Hyvinkäällä, yhdessä Tuusulassa sekä Hausjärvellä kahdessa ryhmäperhepäiväkodissa.

Kaikki alkoi oikeastaan Sadun vanhimman pojan, Antin, käydessä musiikkileikkikoulua Riihimäellä kymmenen vuotta sitten.

Temppelinkadulla toiminut kerho tarvitsi jatkajan.

– Mietin yön yli ja tartuin tilaisuuteen!

Kaupungin päivähoitopaikat olivat kiven takana kymmenen vuotta sitten ja paikkoja haettiin kaikilta mahdollisilta tahoilta. Kun kaupunki otti yhteyttä Satu Haukkaan ja ehdotti ryhmäperhepäiväkodin perustamista, alkoi Satumaan historia.

Ensimmäistä ryhmistä seurasi pian toinen Monniin. Vähitellen verkosto on laajentunut kohti pääkaupunkia.

Nopea tempo on vaatinut myös veronsa. Satu Haukka on nyt kolmen lapsen yksinhuoltaja, joka hoitaa lastensa lisäksi koko osakeyhtiöksi muutetun yrityksensä 35 työntekijän johtamisen.

Yritys on päässyt hyvään kasvuun ja Satu Haukka miettii erillisen toiminnanjohtajan palkkaamista keventääkseen omaa ympärivuorokautista työtahtiaan. Johtajan palkkaaminen tulee sitäkin tarpeellisemmaksi, kun päiväkotiverkosto laajenee jossain vaiheessa myös Mäntsälään.

– Riihimäen ja Mäntsälän päiväkodit saavat tilat, jotka LapTi rakentaa ja vuokraa meidän käyttöömme. Ilman tätä hienoa järjestelyä ei minulla olisi ollut mahdollisuutta laajentaa toimintaa tai rakentaa tiloja.

Vanhemmat vaativat elämyksiä

– Kunnat ovat tyytyväisiä yksityisen päiväkodin tarjoamaan vaihtoehtoon. Tämä on kunnalle edullinen ratkaisu, joka purkaa paineita kunnallisen hoidon puolella. Vanhemmat maksavat muutaman kympin enemmän hoidosta, kun saavat yksityisen hoidon tukea sekä kuntalisää.

Yrittäjälle päiväkoti ei kuitenkaan ole rahasampo eikä edes riskitöntä toimintaa.

Vanhemmat tutkivat ja punnitsevat hyvin tarkkaan eri hoitomuotojen etuja ja hintaa ennen kuin tekevät valintansa. Hoitomaksulla on saatava muutakin kuin päiväunet, ulkoilu ja ruokailut.

Niinpä Satumaa ja Satumetsä -päiväkodeissa liikutaan ja musisoidaan tavallisen arkirytmin lomassa.

– Eri ryhmissä on eri painotukset hoitajien omien harrastusten ja taitojen mukaan.

Tärkeintä Satu Haukan mielestä on, että lapset saavat paneutua kunnolla harrastukseen, josta pitävät.

Liikuntaryhmässä kuljetaan paljon luonnossa, tehdään retkiä lähimaastoon ja opetellaan liikenteessä kulkemista. Talvella hiihdetään, pulkkaillaan ja luistellaan ja kesällä taas pelaillaan palloleikkejä ja liikutaan muutenkin leikin varjolla.

Rytmitassut yhdistävät laulun ja leikin pitkin päivää.

Syyllistäminen joutaa romukoppaan

Pitkään hoitotyötä tehnyt Satu Haukka tarkastelee päivähoitoa myös äidin näkökulmasta. Koska hän on ollut kolmeen otteeseen äitiyslomalla, vienyt lapsiaan hoitoon ja hoitanut lapsia itse, hän tietää, mistä puhuu.

Leikkipuistossa moni äiti pahoittaa mielensä. Hiekkalaatikon reunalla istuvat äidit laukovat oman elämänsä kokemuksia ehdottomina totuuksina.

– Kun joku äiti sanoo napakasti, ettei ikinä voisi viedä alle vuoden ikäistä päivähoitoon, toinen voi vieressä niellä itkua. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tehdä, kuten haluaisi. Eikä kukaan edes voi sanoa, että päivähoitoon vieminen olisi huono vaihtoehto.

Satu Haukka miettii perheitä, joita painavat raskaat lainat eikä äiti syyllisyydeltään voi lähteä töihin. Perheen talous kiristyy, rahariidat paisuvat ja pahimmillaan tilanne ajautuu avioeroon. Jos perheonni pystytään säilyttämään pitämällä talousasiat kunnossa, äidin työssäkäynti voi olla lapsen kannalta paras vaihtoehto.

– Ketään ei saa syyllistää ratkaisuista. Perheiden tilanteet ovat aina yksilöllisiä ja ne on otettava huomioon.

Lapsi arvostaa tuttua syliä

Vanhemmat miettivät pitkään laittavatko lapsensa perhepäivähoitajalle, ryhmikseen vai päiväkotiin. Satu Haukka tunnustaa Monnin ryhmisten olevan sydäntään lähinnä. Ne ovat työtä, josta hän lähti liikkeelle ja tunsi olevansa lapsia lähellä.

Satu Haukka ei kuitenkaan näe suurta eroa kolmiosastoisen pienen päiväkodin ja ryhmiksen välillä. Vasta yli sadan lapsen päiväkodit ovat sen verran isoja yksiköitä, ettei hän yksityisyrittäjänä lähtisi sellaista vetämään. Suuryksiköt sopivat kunnalliselle puolelle.

Kun Satumaa Räätykänmäessä käynnistyy syksyllä, loppuvat Riihimäen kaksi ryhmistä. Osa lapsista ja hoitajista siirtyy Räätykänmäkeen.

– Niistä hoitajista, jotka tulivat kymmenisen vuotta sitten Riihimäellä ryhmiksiin, on vain yksi lähtenyt sairaanhoitoalalle. Muut ovat yhä meillä. Monnissakin on sama vastaava hoitaja jo yhdettätoista vuotta. Muualla vaihtuvuus on ikävä kyllä ollut suurempaa.

Lapsille on tärkeää, etteivät hoitajat vaihdu, eikä vaihtuvuus ilahduta yrittäjääkään. Satu Haukka harmittelee nykyistä tyyliä, jossa tutkimustenkin mukaan näyttää olevan trendinä vaihtaa työpaikkaa kolmen vuoden välein.

– Onneksi meillä Riihimäellä ja Hausjärvellä on kunnollista, vanhanajan tyyliin sitoutunutta joukkoa. Lapset pääsevät aina tuttuun syliin!(HäSa)