Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Everstinä takaisin Parolannummelle

Panssariprikaatin uusi komentaja eversti Pekka Toveri luottaa siihen, että hämäläinen varuskunta ei kuulu lakkautettavien joukkoon.

-Lakkautus ei ole mahdotonta, mutta uskoisin, että varuskunta on viimeisimpiä lakkautettavien listalla. Tänne on satsattu paljon rahaa viime vuosina.

Toverin mukaan Panssariprikaatissa on teknisesti vaativaa kalustoa, eikä se saa vanheta käsiin resurssipulan takia.

-Palkkojen pitäisi viedä kolmanneksen kokonaiskustannuksista, koulutusmenojen toisen kolmanneksen ja materiaalikuluihin pitäisi jäädä kolmannes. Esimerkiksi Belgiassa palkkoihin ja ylläpitokustannuksiin menee 90 prosenttia kustannuksista. Kymmenen prosenttia ei riitä pitämään kalustoa ajan tasalla.

Komentajan mukaan suomalainen sotilas pärjää hyvin kansainvälisissä tehtävissä. Väki on hyvin koulutettua ja kalusto ajanmukaista; sitä pitäisi pitää yllä jatkossakin.

-Vaalien jälkeen nähdään, minkälaisen hallituksen saamme ja miten se suhtautuu puolustusmäärärahoihin.

Isoja hankkeita maavoimien mittakaavassa

Eversti Toveri ottaa Panssariprikaatin komentoonsa aprillipäivänä. Prikaatin nykyinen komentaja eversti Keijo Suominen siirtyy Etelä-Suomen Sotilasläänin esikuntapäälliköksi.

-En aio ensitöikseni uudistaa prikaatin toimintaa. Toiminta on jo muuttunut kovasti niistä ajoista, kun olin täällä viimeksi, Toveri sanoo.

Varusmieskoulutuksen uudistukset ja Nasams-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän käyttöönotto on tuonut paljon töitä Parolannummelle. Hanke on maavoimien isoin moneen vuoteen.

-Nasams-järjestelmän käyttöönotto koulutuksineen kestää kymmenisen vuotta.

Toverin mukaan järjestelmää tarvitaan Suomen puolustuskyvyn ylläpitämiseksi.

Fyysinen kunto nousee intissä

Varusmiesten kunto ei Toveria huoleta; hän tietää, että osa nuorista on hyvässä kunnossa, osa ei. Sillä ei hänen mielestään ole merkitystä, montako leukaa varusmies pystyy vetämään.

-Tiedämme, mitä taistelukunto vaatii. On tärkeää tietää, miten fyysistä kuntoa voidaan nostaa nopeasti. Uskon, että kunto tulee olemaan kova, kun osallistuu kaikkiin varusmiesajan harjoituksiin.

Toveri on enemmän huolissaan reserviläisten kunnosta ja hän toivoo, että varusmiesaikana syttynyt liikuntakipinä pysyisi yllä jatkossakin.

-Yritän itsekin pitää huolta kunnostani muun muassa lenkkeilemällä. Aion myös ruveta kulkemaan kymmenen kilometrin työmatkat pyörällä.

Koti on ollut Hämeenlinnassa jo vuosia

Piakkoin 50 vuotta täyttävällä Toverilla on kolme aikuista lasta ensimmäisestä avioliitostaan. Pojat opiskelevat ja tytär aloitti tammikuussa varusmiespalveluksensa Panssariprikaatissa.

-En tiedä kummalle se on pahempi paikka, hänelle vai minulle.

Komentajan mukaan vaativiin kansainvälisiin tehtäviin on helppo rekrytoida väkeä. Innokkuus on lisääntynyt 2000-luvulla. Toverin mukaan osa nuorista haluaa koetella itseään.

Toinen Toverin pojista palveli kahdeksan kuukautta Tshadissa.

-Kansainväliset tehtävät ovat mielenkiintoisia. Ulkomailla oppii arvostamaan kotimaata.

Toveri on syntyjään helsinkiläinen, mutta koti on ollut Hämeenlinnassa 1980-luvulta lähtien. Vaikka työpaikka on vaihtunut tiuhaan tahtiin, koti on pysynyt samassa paikassa.

Se, että työtehtävät ovat vaihtuneet tiuhaan tahtiin, ei ole ollut vastanmielistä.

-Sitä jaksaa paremmin, kun tulee uusia tehtäviä. Olen lähtenyt kaikkiin tehtäviin vapaaehtoisesti. (HäSa)