Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viisi työttömäksi Ekokemiltä

Viisi työntekijää menettää työpaikkansa Ekokemin supistaessa kylmälaitteiden käsittelyä Riihimäellä. Yt-neuvottelujen alkaessa yhtiö arvioi vähentämistarpeeksi seitsemän tai kahdeksan työntekijää, mutta neuvottelujen aikana on osa pystytty sijoittamaan Ekokemin muihin toimintoihin, kertoo toimitusjohtaja Timo Piekkari.

t-neuvotteluissa on sovittu uudelleentyöllistymistä tukevista toimista, joilla irtisanomisten vaikutusta voidaan pienentää.

Kylmälaitteiden käsittelylaitos on tähän saakka työllistänyt kahdeksan työntekijää ja käsitellyt vuosittain 5 000 tonnia laitteita. Viime syksynä Ekokem hävisi kilpailutuksen ja menetti noin 4 000 tonnin käsittelyn.

Timo Piekkari kertoo tuottajavastuun säätelevän käytöstä poistuvien kylmälaitteiden jatkokäsittelyn ketjua. Maahantuojat ja laitevalmistajat velvoitetaan vastaanottamaan kuluttajilta vanhat laitteet ja vastaamaan poistuvien jääkaappien, pakastimien ja vastaavien kierrätyksestä. Maahantuojien ja valmistajien tuottajayhteisöt kilpailuttivat kylmälaitteiden käsittelyn kahdeksi vuodeksi viime syksynä alalla toimivien puolenkymmenen yrityksen kesken.

Käsittelyyn tulleesta tavaravirrasta häviää 90 prosenttia, koska Ekokem ei saanut sopimusta kylmälaitteiden käsittelystä tuottajanvastuujärjestöjen kanssa.

Vähenemisen takia Ekokemin kylmälaitekäsittely on joko kokonaan lopetettava tai jäljelle jäänyt kylmälaitemäärä on käsiteltävä olennaisesti muulla tavoin kuin aikaisemmin.

Kylmälaitteiden käsittelylaitos jatkaa toistaiseksi vanhan varaston ja vuotuisen noin 500 tonnin laitemäärän käsittelyä.

Laitoksen tiloille etsitään Piekkarin mukaan uutta käyttöä ja samalla pohditaan laitteiston kohtaloa. Vielä ei ole päätetty, luovutaanko tiloista ja laitteista jatkossa kokonaan vai säilytetäänkö valmius toiminnan uudelleen käynnistämiseen. (HäSa)