Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paavin joukkue jää pisteittä

Pelasimme Aliasta. Arvausvuorossa oli kaverini, jonka pari koetti selittää erästä adjektiivia.

-No siis, mä olen tällainen. Kun mua katsoo, niin huomaa, että…

-Öö… mulatti? Monirotuinen? Monikansallinen? Ulkomaalaistaustainen?

Lopulta kävi ilmi, että selitettävä sana oli “iloinen”.

Kumpikaan osapuoli ei nolostunut, he nauroivat yhdessä vedet silmissä. Eihän ole mikään salaisuus, että ystävämme isä on afrikkalainen ja äiti suomalainen.

Sananselityspelissä täytyy arvata nopeasti. Siksi kohteeseen on päästävä mahdollisimman suoraviivaista reittiä jäämättä pohtimaan syitä, seurauksia tai vaihtoehtoisia ajatusmalleja. En kannusta Alias-ajatteluun jokapäiväisessä elämässä, mutta erään henkilön tahtoisin tähän seurapeliin haastaa.

Haluaisin pelata Aliasta paavin kanssa. Jos paavin sanakortissa lukisi “kondomi”, tahtoisin kuulla hänen selittävän sen käyttämättä sanaa “ehkäisyväline”.

Paavin päätehtävä tuntuu olevan antaa pitkiä lausuntoja, joita jälkeenpäin hymistellään entistä ympäripyöreämmiksi. Aliaksessa hän ei voisi kertoilla tarinoita erikoistapauksista tai synnin eri asteista. Muuten ehtisi tiimalasin hiekka valua loppuun ilman, että paavin joukkue saisi yhden yhtä pistettä.

Vatikaani joutui taas viime viikolla selittelemään paavi Paavi Benedictus XVI:n kondomilausuntoa. Katolisen kirkon johtajan mielestä kondomit voisivat olla askel kohti moraalisempaa ja vastuullisempaa seksuaalisuutta. Esimerkiksi prostituoidut voisivat käyttää kondomia estääkseen aidsin leviämisen.

Vatikaani ehti vetää tästä päätelmän, että sallimalla prostituoitujen kondominkäytön katolinen kirkko hyväksyisi myös prostituution. Hyväksymisestä on vain pieni askel kannustamiseen eli käytännössä paavin lausunto yllyttää haureuteen.

Niinpä lausuntoa täytyi tarkentaa kertomalla, että ainoastaan HIV-positiiviset prostituoidut voivat ehkä joissakin hyvin tarkkaan määritellyissä ja äärimmäisen harvinaisissa tilanteissa käyttää kondomia.

Paavi ei myöskään missään nimessä tarkoittanut, että kondomi olisi hyväksyttävä ehkäisyväline.

Kyseessä oli jo kolmas kerta, kun hymistelykaarti pilasi paavin sananselityksen.

Vatikaania on arvosteltu jyrkästi sen tiukasta kondomilinjauksesta, jota nykyinen paavi tuntuu haluavan lieventää. Vatikaanin taustakuoro kuitenkin tuppaa aina peliin ja aloittaa oman selityksensä muinaisista juutalaisista ja jatkaa, kunnes kuuntelijalla ole enää mitään käsitystä, mitä sanaa ollaan hakemassa.

Katolinen kirkko pitää paavia erehtymättömänä hänen määrittäessään uskon tai moraalin kysymyksiä. Tältä pohjalta taustakuoron luulisi antavan paaville selitysrauhan eikä huutavan päälle.

Vatikaani ei kyllä koskaan pärjäisi Aliaksessa.

Veera Vierumäki