Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katumaa hyödynnetty puusaneerausideoinnissa

Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun arkkitehtiylioppilas Reeta Sakki on tehnyt diplomityösuunnitelman Hämeenlinnan Katuman betonilähiöalueen saneeraamisesta puuta hyödyntäen. Esimerkkikohteena on Katumantie 11: vuokratalo.

Työ liittyy Puuinfo oy:n hallinnoimaan ja Oulun yliopiston Puustudion käynnistämään Moderni puukaupunki -hankkeeseen, jossa ovat mukana myös Aalto-yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto.

Puun mahdollisuudet lähiösaneerauksessa -projekti on hyväksytty ympäristöministeriön ja ARA:n lähiöohjelmaan.

Yhden vaihtoehdon mukaan kerrostalo jaettaisiin kahtia keskeltä ainakin kahden alimman kerroksen osalta. Talo yhdistyisi puisella asuntosaunavyöhykkeellä, ja saunojen parvekkeilta olisi järvinäkymä. Huoneistokohtaisia saunoja tulisi talon päätyyn.

Samalla asuntojakauma monipuolistuisi ja muodostuisi yhteys asuntopihalta rantapuistoon. Asuntoihin tulisi kertopuurunkoiset, ripustetut ja nykyistä isommat, lasitetut parvekkeet.

-Tärkeää olisi alueen tiivistäminen, jotta peruspalvelut voitaisiin turvata myös tulevaisuudessa. Lisärakentamisella voitaisiin kattaa tulevien remonttien kustannuksia, kuten hissien rakentamista. Taloja voisi esimerkiksi korottaa puurakenteisilla kattokerroksilla, joissa olisi loft-tyylisiä asuntoja isoilla terasseilla.

Energiatehokkuuden parantamiseksi vanha, huonokuntoinen betonielementeistä tehty julkisivu ja lämmöneristeet purettaisiin, ja verhoilu tehtäisiin esimerkiksi puurunkoisilla TES-lämmöneristyselementeillä (Timber-based Element Systems). Julkisivu rapattaisiin.

Maantasokerrokseen sijoitettaisiin varastojen tilalle asuntoja sekä avaria yhteistiloja, joista olisi käynti suoraan pihalle. Piha-alueelle tulisi puisia varastotiloja ja parkkikatoksia, jolloin pihaan saisi jäsenneltyä myös oleskelualueen.

-Lisäksi aluetta voisi täydentää järvenrantaan sijoitettavalla matalalla pientaloalueella. Puurakenteisista, 100-150 neliön pientaloista avautuisi järvinäkymä.

Hämeenlinnan Asuntojen toimitusjohtaja Matti Riekkola toteaa, että suunnitelmia ei ole käytännössä varaa toteuttaa. (HäSa)