Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilveskannan kasvu halutaan pysäyttää lisäämällä kaatolupia

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan Ilveksiä on niin paljon, että niiden määrän lisääntyminen halutaan pysäyttää. Pyyntikausi alkaa joulukuussa ja parhaillaan lupamäärä on lausuntokierroksen eri järjestöissä. Ministeriön esitys on herättänyt luonnonsuojeluväen keskuudessa vastustusta.

Etelä-Hämeen riistanhoitopiirin torstaina kokoontunut hallitus esittää, että lupia myönnettäisiin niin paljon, että kannan kasvu pysähtyy, mutta ei ota kantaa lupien lukumäärään.

Koko maassa on arviolta 2200-2500 ilvestä. Tiheimmät kannat ovat Etelä- ja Pohjois-Savossa. Ministeriö esittääkin, että kaatoluvat kohdennetaan etenkin sinne. Itä-Suomi saisi esityksen mukaan vajaat 240 lupaa, Länsi-Suomi 140 ja Pohjois-Suomi 80 lupaa.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (Rktl) arvion mukaan ilveskannan luontaisen kasvun mukainen pyyntimäärä olisi noin 280. Laitoksen tutkimusjohtaja Ilpo Kojola sanoo kuitenkin, että ilveksiä on nyt niin runsaasti, ettei pari sataa kaatolupaa enemmän vaikuta kovin paljon. (HäSa)