Tällä viikolla on hämmästelty, miten kanadalainen tietoturvaekspertti Ron Bowes on kerännyt ja laittanut edelleen jakoon lähes sadan miljoonan yhteisöpalvelu Facebookin käyttäjän tiedot internetissä.
Isossa paketissa on näppärästi kenen tahansa saatavilla ihmisten nimet, kuvat ja yhteystiedot.
Uutinen nousi otsikoihin BBC.tä myöten ja herätti jälleen kerran pelkoa lopullisesta yksityisyyden menettämisestä netissä. Paniikissa monet vaihtoivat salasanojaan ja jotkut vannoivat jättävänsä koko Facebookin.
Mitä Bowes oikeastaan teki?
Itse asiassa ei yhtään mitään.
Hän ei tarvinnut tietojen keräämiseen tietomurtoa tai mitään muutakaan laitonta keinoa. Eikä kukaan Facebookista vuotanut hänelle käyttäjien yksityisasioita.
Bowes vain keräsi talteen julkisia tietoja, jotka Facebookin käyttäjät ihan vapaaehtoisesti itsestään jakavat kaikille kiinnostuneille.
Samat tiedot olisi kuka tahansa riittävän kärsivällinen Facebookin käyttäjä saanut klikkailtua esiin selaamalla ihmisten profiilisivuja läpi yksi kerrallaan. Bowes vain teki sen luomallaan ohjelmalla automaattisesti ja jakoi lopputuloksen edelleen kaikille asiasta kiinnostuneille The Piratebayssa.
Lopputulos on yhtä kiehtovaa luettavaa kuin mikä tahansa puhelinluettelo.
Bowesin tempaus on hyvä muistutus meille kaikille verkonkäyttäjille siitä, että kannattaa miettiä kaksi kertaa mitä itsestään muille jakaa.
Ihan maalaisjärjellä ajatellen Facebookin (ja itse asiassa koko internetin) turvaohjeet voisi tiivistää näin: “Jos et halua muiden tietävän yksityisasioitasi, niin älä kerro niitä kaikille julkisella paikalla”.
Valitettavasti vain kaikki eivät sitä tajua.
Tuntuu oudolta, että Facebookiin kirjoittaessaan jotkut eivät ymmärrä toimivansa julkisella paikalla.
Silti verkossa riittää tarinoita tolvanoista, jotka ovat huijanneet itselleen sairaslomaa ja jääneet kiinni lähetettyään bilekuvia Facebookiin pomonsa katsottavaksi. Tai reppanoista, jotka kehuskelevat romanttisilla valloituksillaan unohtaen täysin sen, että oma puolisokin näkee selostukset kuumasta yhden yön suhteesta.
Yksityisyytensä voi säilyttää vaikka olisi Facebookin käyttäjä.
Viisaus lähtee siitä, kun tajuaa että kaikkea ei ole pakko jakaa. Vaikka Facebook antaa mahdollisuuden kertoa itsestään aivan kaiken sukupuolisesta suuntautumisesta puhelinnumeroon, ei kukaan pakota jakamaan näitä tietoja. Tai jos ne haluaa jakaa vain kavereiden kesken, on sekin mahdollista, kunhan vaivautuu hetkeksi tutustumaan yksityisyysasetuksiin.
Facebookissa ei ole pakko kertoa itsestään kaikkea, eikä siellä ole pakko roikkua kaiket päivät Farmvilleä pelaten ja kavereiden kanssa chattaillen. Sitä voi käyttää kuin sähköpostia yhteydenpitoon.
Nykyisin on muotia kauhistella, mitä kaikkea Facebook meistä tietääkään. Tosiasia kuitenkin on, että Facebook tietää meistä vain sen, mitä me itse sille kerromme.