Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusimaa vie, muu maa vikisee?

Nyt alkaa näyttää vahvasti siltä, että seuraavat eduskuntavaalit käydään yksinomaan Uudellamaalla. Muun Suomen ei tarvitse vaivautua.

Tuorein ilmoittautuja ehdokkaaksi Uudellemaalle on keskustan Paavo Väyrynen, joka Suomenmaassa perustelee siirtymistään Lapin vaalipiiristä etelään sillä, että puolue tarvitsee maan suurimpaan vaalipiiriin tunnettuja ehdokkaita Matti Vanhasen ja Tanja Karpelan vetäytyessä eduskuntatyöstä.

Uudellamaalla on ensi vaaleissa suorastaan ennätysmäisesti ääniä vailla ehdokkaita, sillä suurista puolueista moni ääniharava ei enää ole ehdokkaana.

Aiemmin kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on ilmoittautunut pelastamaan puoluettaan joutumasta Sauli Niinistön jättämään mustaan aukkoon Uudellamaalla. Katainen saapuu hätiin Pohjois-Savosta. Luultavasti kokoomus tarvitsee myös ulkoministeri Alexander Stubbin apua maan tärkeimmän vaalipiirin pelastamisessa.

Paavo Väyrynenkään ei joudu yksin tuleen etelässä. Ympäristöministeri Paula Lehtomäkikin siirtyy vaalipiiristään Oulusta tapahtumien keskipisteeseen.

Demareilla on heittää kehiin tuore “rakkauden apostolinsa”, puoluesihteeri Mikael Jugner ja aina tarpeen vaatiessa runsaasti medianäkyvyyttä saava varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson.

Aukkoja on paikattavana myös vihreillä, kun euroedustaja Heidi Hautalan äänet pitäisi pelastaa kotiin. Pelastajaksi on ilmoittautunut oikeusministeri Tuija Brax, jolla ei ehkä sittenkään ole aivan Hautalan poliittista karismaa.

Useammankin suuren puolueen tähtiehdokkaiden tehtävä vaaleissa on kaksijakoinen: heidän tulee kerätä puolueelle mahdollisimman paljon ääniä ja vielä niitä mahdollisimman paljon pois perussuomalaisten Timo Soinilta. Soinin lähin yhteistyökumppani lienee nukkuvien puolue, josta hän saattaa ammentaa kohtalaisen äänisaaliin, jos perussuomalaisten suosimat teemat sattuvat vaalien aikaan sopivasti olemaan pinnalla.

Raskaan sarjan poliitikkojen vyöry Uudellemaalle on mielenkiintoinen, vaikkakaan ei kovin yllättävä ilmiö. Uudeltamaalta valitaan eduskuntaan 35 kansanedustajaa. Maan suurimmassa vaalipiirissä ei millään puolueella ole varaa jäädä häviölle, joten meneillään oleva maaltamuutto on kilpavarustelua vaalien päätaistelua varten.

Mielenkiintoista on nähdä, miten Uusimaa-painotteiseksi muovautuvat puolueiden vaaliohjelmat. Onko seuraavien eduskuntavaalien pääkysymys, miten ratkaistaan pääkaupunkiseudun ongelmat?

Kieltämättä monet pääkaupunkiseudun murheet ovat koko maan ongelmia. Toisaalta viisi kuudesosaa kansanedustajista valitaan sentään vielä Uudenmaan ulkopuolella, joten puolueiden kannattaa jokunen vaaliteema bongata kehä kolmosen pohjoispuoleltakin, vaikka ehdokkaat olisivatkin poliittiselta valovoimaltaan monta luksia Uudenmaan soihtuja vähäisempiä.