Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkökirjan tulevaisuus alkaa nyt

Kauan kohistu sähköinen kirja tulee Suomeen toden teolla ensi syksynä. Tämä on näkökulmasta riippuen hartaasti odotettu hyvä uutinen tai pelätty merkki kirjallisen sivistyksen lopun alusta.

Kirjankustantaja WSOY:n yt-neuvottelujen ja kirjailija Sofi Oksasen ja kustantajan välirikon synnyttämän kohun alle jäi tieto siitä, että kustantaja tarjoaa tänä vuonna sähköisiin lukulaitteisiin suomenkielisiä teoksia jo kymmeniä, ensi vuonna kenties jo satoja.

Myös muut suomalaiskustantajat panevat töpinäksi syksyllä, joten digitaalisen lukulaitteen omistajat pääsevät tosimielessä tutustumaan kirjan uuteen olomuotoon.

Musiikkiteollisuus on varoittava esimerkki siitä, mitä kirja-alalla pahimmassa tapauksessa voi olla edessään. Internet vei alan perinteisen tuotteen, äänilevyn, myynnin jyrkkään syöksyyn, josta se ei koskaan kunnolla toipunut, ja suurten tuotantoyhtiöiden aikaa alkoi kulua yhä enemmän kiistelyssä piraattien kanssa tekijänoikeuksista.

Digiaika sai myös maksulliset sanomalehdet hakemaan olemassaololleen oikeutta internetin ilmaisen tiedonvälityksen rinnalla. Juuri nyt maailman lehdenkustantajat seuraavat silmä kovana brittilehti The Timesin verkkolehden kohtaloa maksullisena tuotteena. Vastikään maksulliseksi muutettu verkkosivu menetti hetkessä valtaosan kävijöistään kuten odottaa saattoikin, mutta jos maksavien asiakkaiden määrä loppujen lopuksi vakiintuu kohtuulliselle tasolle, muutkin nyt ilmaiseksi netissä uutisiaan jakavat lehdet saattavat seurata kustantaja Rupert Murdochin viitoittamaa tietä.

Sähköisen kirjan alkutaival ei näyttänyt kovin lupaavalta ainakaan kustantajien kannalta. Käytännössä ainoa e-kirjavaihtoehto maailmassa oli verkkokauppa Amazonin lukulaite Kindle, johon tietenkin voi hankkia lukemista vain tuosta yhdestä ja samasta verkkokaupasta. Markkinoiden kuninkaana Amazon saattoi kutakuinkin mielensä mukaan sanella paitsi lukulaitteensa myös sähkökirjojen hinnat, joihin kustantajien oli tyytyminen.

Pahaenteisenä merkkinä nähtiin sekin, että Amazon osoitti kykenevänsä sensuroimaan sähkökirjoja vetämällä jo maksettuja teoksia takaisin käyttäjien lukulaitteilta. Näin kävi Amazonin ja erään kustantajan kanssa syntyneen kiistan vuoksi.

Ironista kyllä salaperäisesti kadonneisiin teoksiin kuului George Orwellin kuuluisa “isoveli valvoo”-romaani Vuonna1984.

Sen jälkeen, kun Kindle sai todellisia kilpailijoita, näkyvimmin Applen iPadin, alkoi tapahtua. Lukulaitteiden ostajat ja sähkökirjojen kustantajat saivat uusia vaihtoehtoja, ja Amazon joutui pudottamaan hintojaan. Alalla on vasta nyt alkamassa vapaan kilpailun aika.

Kuluttajan kannalta on tietenkin olennaista, että käytössä oleva laite ei aseta rajoja kirjojen lataamiselle kuten Amazonin Kindle. Kirjojen lukijat ovat kuluttajina paljon nirppanokkaisempia kuin useimmat tietotekniikan käyttäjät, joille riittää vaihdoehdoksi yksi windows ja yksi explorer.