Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Narsistipomo myrkyttää työyhteisön

Ammattikoulupohjalla sekalaisissa töissä monissa työpaikoissa olleena on tullut nähtyä ja koettua kaikenlaista. Valitettava huomioni on, että mitä korkeampi koulutus esimiehellä, sitä ikävämpi kokemus. Pomo, joka ei koskaan ole oikeaa, tuottavaa työtä tehnyt, ei osaa sitä arvostaa. Hän istuu ja ajattelee viisaita. Hänelle vain tutkinnot ja tittelit merkitsevät jotain.

Suuri osa johtajista on narsisteja. Heillä on huono itsetunto, he eivät saaneet lapsena riittävää huomiota osakseen ja olivat kenties koulukiusattuja. Niinpä he pyrkivät mahdollisimman korkealle maksaakseen potut pottuina, määräysvalta on balsamia haavoille.

Jos hän ei keksi muuta näyttääkseen ylemmyyttään, hän siirtelee henkilöstöä mielivaltaisesti osastolta toiselle tai vaihtaa heidän työhuonejärjestystään vähän väliä. Narsisti manipuloi alaiset toteuttamaan omia päämääriään, mitätöi heitä, ottaa kunnian itselleen ja paistattelee omassa erinomaisuudessaan.

Virheitään ja puutteitaan narsisti ei myönnä, siten hän luokin harhakuvan vahvasta itsetunnosta ja osaajasta. Narsistipomo on mielin kielin, kun taloon saapuu uusi työntekijä, antaakseen itsestään ja työpaikasta hyvän kuvan.

Johtamiskoulutuksessakin opetetaan antamaan hyvää palautetta. Näin hän tekeekin, mutta sisimmässään kehuu itseään sen sijaan, että työntekijä saisi vilpitöntä tunnustusta. Jos alainen ei hänen pauloihinsa lankea ja liity ihailijakaartiin, narsistin illuusio omasta erinomaisuudestaan horjuu ja alkaa armoton kiusaaminen. Henkilö on savustettava ulos joukkoon sopeutumattomana. Tämä voi tapahtua vaikkapa kasaamalla työntekijälle liikaa tehtäviä. Kun hän ei joka paikkaan ennätä, saadaan hyvä syy irtisanomiseen työtehtävien laiminlyömisestä.

Uhrin on turha hakea oikeutta, koska narsistin ympärillä on vain perseennuolijoita, jotka eivät todista hallitsijaansa vastaan, vaikka totuuden tietävätkin. Vastavuoroisesti nämä nuoleskelijat janoavat esimieheltään tunnustusta hyvyydestään ja ovat myös tietämättään itse narsisteja sekä uhreja. Narsisti on myös hyvä puhuja. Hän puhuu valittajan sekä työsuojelutarkastajan pyörryksiin, eikä puhetulvaltaan edes suo tilaisuutta puolustukselle.

Lopulta syylliseksi todetaankin se uhri. Hänelle ei jää mielenterveytensä säilyttämiseksi muuta vaihtoehtoa kuin lähteä talosta, sillä narsistille ei muuta voi kuin viedä saunan taa ja lopettaa. Työttömänä työnhakijana en voi nimeäni kirjoituksen alle laittaa. Se voi jäädä muistiin ja vaikeuttaa työnsaantia tai oloja tulevassa työpaikassani. Entinen narsistipomoni pitää lausunnoillaan huolen, etten ikinä työllistyisikään.

Määräaikainen alainen

Hämeenlinna