Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kihomadot kiusaavat sitkeästi lapsia

Perhe joutuu sokkiin, kun kihomato ilmoittaa muuttaneensa saman katon alle. Lasten matotartunnasta puhutaan vähän, mutta apteekissa kihomatolääke menee tasaisesti kaupaksi.

– Lähes joka päivä myydään lääkettä, jota saa ilman reseptiä. Lääkekuurin lisäksi annamme hygieniaohjeet, joissa korostetaan erityisesti käsien pesua ja lakanoiden sekä vuodevaatteiden kunnollista puhdistamista. Kuurikin on uusittava parin viikon kuluttua, sillä se ei tapa suolissa olevia munia, kertoo proviisori Sami Hallenberg Hämeenlinnan Tori-Apteekista.

Vanhemmat lähtevät kysymään lääkettä apteekista yleensä lapsen valittaessa voimakasta kutinaa peräaukon ympärillä. Kutina on pahimmillaan illalla ja yöllä. Sen aiheuttaa suolistossa umpilisäkkeen tienoilla olevien kihomatonaaraiden vaellus peräaukolle.

Naaraat munivat yöllä peräaukon suulle tahmaisia munia, joiden liima-aine aiheuttaa kutinaa ja saa lapset raapimalla levittämään munia edelleen. Munat säilyvät elossa jopa toista kuukautta vuodevaatteissa, lattioilla ja esineiden pinnoilla.

Riihimäen Aurinko-Apteekin proviisori Johanna Kahma kertoo kihomatojen aiheuttavan samanlaista häpeää kuin hiuksiin pesiytyneiden täiden. Vanhemmat eivät mielellään puhu ikävästä tapauksesta, josta eroon pääsy voi joskus olla monen peräkkäisen matokuurin takana tai vaatia jopa lääkärin määräämät lääkkeet.

– Kihomato leviää päiväkodeissa, kun lasten käsistä leviää munia käsien ja lelujen kautta toisiin lapsiin. Pillerihoidon lisäksi on puhdistettava paikat, mutta esimerkiksi lelujen pesu on turhaa. Ne voi siirtää pois käytöstä kuukaudeksi tai pariksi, jotta munat ehtivät kuolla, Johanna Kahma neuvoo.

Päiväkodeissa tuttu riesa

Kihomatojen hoito on aika ajoin arkipäivää päiväkodeissa. Terveydenhoitaja Helli Eerola Vanajaveden neuvolasta on vuosien varrella neuvonut hoitohenkilökuntaa ja lasten vanhempia tuon tuostakin kihomatojen vaivattua lapsia. Vaikka kihomadot ovat vaarattomia, kiusallisten matojen häätäminen otetaan tosissaan ja hygieniaohjeita noudatetaan.

– Kihomatoja on ollut niin pitkään kuin muistan. Vuosikymmenten aikana niitä on hoidettu tasaiseen tahtiin, mutta niistä ei vain puhuta kovin paljon. Nykyään ymmärretään, ettei niitä tai täitä tarvitse hävetä, sillä vaiva ei liity likaan eikä köyhyyteen.

Koko perheen käsien pesu ja kynsien leikkaaminen estävät raapimisessa käsiin tarttuvien munien leviämisen. Munat joutuvat suuhun helposti pikkuvälipalojen avulla, kun lapset syövät sormin sipsejä, karkkeja, pitsaa, hampurilaisia, ranskanperunoita tai vain pureskelevat kynsiään.

Terveydenhoitaja Helli Eerola neuvoo lähtemään lääkäriin, jos kihomadot uusivat parin lääkekuurin jälkeen. Matokanta voi olla resistentti käsikauppalääkkeelle ja tilanne voi vaatia reseptilääkettä hoituakseen.

Kutina jää helposti huomaamatta

Lääkkeiden menekki apteekeissa lisääntyy ja kertoo pienimuotoisen epidemian esiintymisestä. Sami Hallenberg arvelee monen vanhemman havahtuvan huomaamaan ja hoitamaan oman perheen kihomadot vasta, kun vaivasta kerrotaan päiväkodissa. Lasten kutinat ja levottomuudet pistetään helposti yleisen vilkkauden tiliin.

Toisinaan peräaukon kutinan lisäksi lapsilla on voimakkaitakin vatsavaivoja tai peräaukon kipua, joka johtuu ärsytyksen aiheuttamasta peräaukon supistelusta. Tytöillä voi olla virtsatietulehduksia tai -kirvelyä kihomatonaaraiden eksyttyä virtsatiehyeen. Aikuiset ovat usein oireettomia.

Jos lapsen lähipiirissä on kihomatoja, pitää varmistaa, ettei oireettomalla lapsellakin ole niitä. Jos kihomatoja näkyy ulosteessa tai peräaukon ympärillä, tapaus on selvä. Matojen havaitseminen ei kuitenkaan aina onnistu, mutta lääkitystä voi käyttää oireiden perusteella. (HäSa)