Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulevaisuutta ei ole, se pitää luoda

Hieman harmittaa tämä “juupas-eipäs” -keskustelu seutukunnan tulevaisuudesta. Toistan kuitenkin toivomukseni, että ne seitsemän kunnan asukkaat, joita edessä olevat ratkaisut koskettavat, pohtisivat vakavasti Leo Roivaisenkin taas esille nostamaa väitettä, jonka mukaan muut kunnat joutuisivat Hämeenlinnan kustannusten maksajiksi.

Jos hiukankin on paneutunut seutumme kuntien tilanteeseen, ei vastuullisena päättäjänä voi väittää, että muut kunnat alkaisivat kustantaa nykyisen Hämeenlinnan kaupungin elämää. Millä ihmeellä muut kunnat sen tekisivät, kun nyt jo eletään budjetin äärirajoilla kädestä suuhun.

Suunniteltu suurkunta ei voi huonontaa yhteistä tilannettamme. Kuka viitsiikään sellaista väittää! Miksi ihmeessä olisimme muuten edes ryhtyneet tekemään kaikkea sitä yhteistä työtä kuntien kesken seutukokeilun puitteissa vuosien ajan ja päätyneet esittämään yhteisen kunnan perustamista!

Efekon selvitystietoja vuoteen 2015 on tulkittava ennusteiksi. Siis jos mitään emme tee! Epäileekö joku, että mitään muutosta ei tapahdu lähivuosina, vaan eletään ennusteiden mukaisesti. Että meidän seitsemän kuntaamme ovat 2015 sellaisessa tilanteessa kuin esim. Efekon tilastot kertovat?

Filosofi Maija-Riitta Ollila totesi juuri kuulemassani puheenvuorossa perin viisaasti: Tulevaisuutta ei ole. Se pitää luoda! Sitä tässä, herra paratkoon, ollaan suurella joukolla tekemässä.

Kuten aikaisemminkin olen todennut, nyt ei ole itseriittoisuuden, henkilökohtaisten mieltymysten ja omien intressien tai oman reviirin puolustamisen aika. Nyt ei katsota taaksepäin, vaan tulevaisuuteen. Nyt on otettava vastuu laajemmin ja toimittava kuntalaisia kohtaan vastuullisesti.

Yksityishenkilönä olen sitä mieltä, että hyvän Hattulan (ihan totta!) pohdintaa haittaa selvästi tämänhetkinen päättäjien tilanne. Viisaat ja kokeneet henkilöt tuntuvatkin nyt perin epävarmoilta. Mihin on kadonnut persoonaan kuulunut visiointi ja ennakkoluulottomuus?

Poliitikkona totean, että sitoutumattomat ovat ajaneet itsensä hankalaan tilanteeseen : nyt ei voi oikein olla mitään mieltä, kun pitäisikin olla eri mieltä. Mutta kenen kanssa? Va. kunnanjohtajanko (kesk.) vai kokoomuksen vai demareiden, jotka nekin ovat eri mieltä. Olisiko mahdotonta, että kaikissa kunnissa ryhmät keskustelisivat ko. asian keskuudessaan niin perusteellisesti, että päätökset ryhmissä olisivat yksimielisiä? Taitaa olla¿

Anteeksi, jos kirjoitukseni sävy tuntuu Hattulaa arvostelevalta. Se ei ollut tarkoitukseni. Kunnioitan tietysti kunkin valtuuston tulevia päätöksiä. Mutta olen turhautunut ja väkisinkin puolustuskannalla, kun kuulun siihen joukkoon, joka “juonisti” maksattaa tulevaisuuttaan lähinnä Hattulalla. Minä en vain hyväksy sitä väitettä!

Timo Lahtinen

valtuutettu (sd.)

Hämeenlinna