Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valitse sittenkin elämä ja ota vastuuta

Mitä sinä haluat elämältäsi?

Niin yksinkertainen on realiteettiterapian ydin. Toisin kuin monet muut terapiamuodot, realiteettiterapia ei ole erityisen kiinnostunut menneisyyden aaveista. Nykyisyys ratkaisee kaiken.

– Kysymme menneisyydestä, mutta emme anna sille liikaa huomiota. Asia, joka on yhä ihmiselle ongelma, ei ole menneisyyttä, vaan nykyisyyttä, alan taitaja John Brickell muotoilee.

Brittitohtori Brickellin mukaan terapiamuoto on ollut erityisen toimiva päihderiippuvaisten ja käyttäytymisongelmaisten hoidossa. Hän on pyöräyttänyt käyntiin alan koulutusta Tampereella yhdessä Tampereen myllyhoitokeskuksen kanssa.

Perustarpeet kaiken keskiössä

Realiteettiterapian idea tuntuu liiankin yksinkertaiselta. “Valitse elämä” sanottiin jo huumeriippuvuutta ruotineessa Trainspotting-elokuvassa. Niinkö helposti ongelmat ratkeavat?

– Menetelmä on suoraviivainen, mutta ei pinnallinen. Ihminen voi muuttaa vain nykyisyyden. Realiteettiterapian kehittänyt William Glasser puhui paljon ihmisten kanssa, joilla oli ongelmia menneisyydessään. He puhuivat ongelmista uudestaan ja uudestaan ja uudestaan, eikä se auttanut, Brickell perustelee.

Siksi realiteettiterapia pyrkii saamaan ihmiset tekemään pieniä valintoja, joilla muuttaa elämäänsä parempaan suuntaan. Sitä harjoittavat uskovat, että käyttäytymisen muutos muuttaa myös ajatuksia ja tunteita.

Terapia perustuu uskoon, että ihmisellä on sisäsyntyisiä perustarpeita, joiden tyydyttämättä jääminen aiheuttaa ongelmia. John Brickell listaa tarpeet seuraavasti.

– Rakkaus ja yhteenkuuluvuus, itsearvostus ja valta, vapaus, hauskuus ja ilo, hengissä säilyminen ja terveys sekä merkitys ja tarkoitus.

– Kaikilla on nämä tarpeet, mutta jotkut ihmiset eivät ole onnistuneet tyydyttämään niitä kovin hyvin, Brickell sanoo.

Sisäinen tyhjiö on täytettävä jollain

Periaatteessa kaikki tämä kuulostaa loogiselta. Silti on vaikea uskoa, että esimerkiksi tulevaisuudentoivonsa ja elämänhalunsa menettäneelle, kemiallisessa riippuvuushelvetissä elävälle ihmiselle riittää, kun sanoo vain “älä valita, ryhdistäydy”.

Niin yksinkertainen asia ei tietenkään John Brickellin mukaan ole. Toivottomat ovat periaatteessa helppoja työmaita.

– Heidän kanssaan voi aloittaa mistä tahansa, sillä kaikki on parannusta entiseen! Aloitamme tarpeiden etsimisestä ja yritämme saada heidät luomaan yhteyksiä muihin ihmisiin. Etsimme jonkin ajan, jolloin ihminen oli vielä tyytyväinen itseensä, ja pyrimme lähestymään sitä, Brickell kuvailee.

Huume- tai viinariippuvainen täyttää Brickellin mukaan sisäistä tyhjiötä päihteillä. Kun päihteiden käyttö on katkaistu, realiteettiterapia pyrkii löytämään muita tarpeita, jotka selvänä korvaisivat päihteet.

Vain itseään voi kontrolloida

John Brickellin vetämän työpajan Tampereella avannut kansanedustaja Risto Kuisma (sdp) on julkisuudessa kertonut avoimesti alkoholismistaan. Sittemmin raitistunut Kuisma korvasi viinan, tupakan ja lääkkeet liikunnalla ja äärimmäisellä tervehenkisyydellä.

– Vuosi lopettamisen jälkeen juoksin ensimmäisen maratonin. Tilalle täytyy saada jotain, Kuisma myöntää.

Brickellin kuvauksen perusteella realiteettiterapia ei ole kuin läimäys ongelmaisen kasvoille, vaan enemmänkin keino saada ihminen ymmärtämään omaa käyttäytymistään ja arvioimaan sitä kriittisesti.

– Itseään ihminen voi kontrolloida, vaikka vaihtoehdot olisivat kuinka kapeita, Brickell tiivistää filosofiansa. (HäSa)