Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käsitys kansanvallasta

Markku Peltosen käsitys kansanvallasta (HäSa 10.2.2006) on kauniisti ilmaistuna vanhanaikainen. Yleensä harhakäsitystä siitä, etteivät kansalaiset pystyisi analyyttisesti perustelemaan ja järkevästi päättämään omista asioistaan, viljelevät pitkään vallassa olleet opportunistit. Se, että nyt neljännen valtiomahdin taholta ryhdytään viljelemään samaa ennakkoluuloa, on jo huolestuttavaa.

Onneksi edes vihreät ovat puolustamassa kansalaisten oikeusturvaa ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Monimutkaistuvassa maailmassa kansalaiset ovat fiksuja ja tiedostavia ja haluavat osallistua yhteiskunnan kehittämiseen myös muuten kuin äänestämällä.

Politiikkaa ei voi varata vain puolueille. Kansalaisjärjestöt ja yhden asian liikkeet täydentävät politiikan kenttää nostamalla näkyviin tärkeitä kysymyksiä. Yhteiskunta on kansalaisten, ja siksi vihreät kannattavat lakeja ja aloitteita, jotka tukevat suoraa kansalaisvaikuttamista.

Nykymaailmassa käytössä olevista hallintojärjestelmistä edustuksellinen demokratia on paras, mutta ei suinkaan täydellinen. Pohjoismaista demokratiaakin on mahdollista parantaa ja kehittää.

Kansanäänestys on täydellisen demokraattinen tapa päättää tärkeistä asioista. Neuvon kysymiseen kansanäänestys on tosin liian kallis keino. Jos vaaleilla valituilta edustajilta loppuu usko oman valtuutuksensa riittävyyteen ja he kynnistävät kansanäänestysprosessin, niin äänestystulosten pitäisi aina olla sitovia.

Nykyinen viestintäteknologia mahdollistaisi myös sen, että omaan asiantuntemukseensa luottavat kansalaiset voisivat halutessaan itse perehtyä päätettäviin asioihin ja äänestää niistä suoraan ilman edustuksellista vliporrasta.

Anssi Kuisma

Hämeen piirisihteeri, Vihreä liitto rp.

Padasjoki